Vjernici Brane Svetinje Niksic

Др Душан Крцуновић на „Агори“: Зашто су православни хришћани добро обавијештени?

Име: 54. Emisija Agora - Blagovijesti; Опис: Зашто су православни хришћани добро обавијештени? Тип: audio/mpeg

У емисији причамо о философији, хришћанству те појавама у савременом друштву са доцентом др Душаном Крцуновићем, професором на Филозофском факултету у Никшићу гдје предаје Философску антропологију и Модерну онтологију и вјежбе из Античке философије.

На Агори градимо мали азбучник духовне културе и животно важних савремених феномена.

 

Празник Благовијести су повод за разговор на Агори.

 

Prof. Dr Dusan KrcunovicКао вијест о оваплоћењу Ријечи Божије ради човјековог спасења и обо­же­ња, Благовијести су највећа вијест у људској историји.

То нас наводи на ра­з­мишљање о пријему Благе вијести у свијету у коме живимо, у тренутку када у савременим масовним медијима апсолутну доминацију имају лоше ви­јес­ти. Чињеница да данас примамо само лоше вијести из земље и свијета не би било само једно рутинско, готово саморазумљиво запажање када не бисмо зна­ли да се масовни медији налазе на трећем мјесту, одмах иза рада и сна, у погледу времена које им свакодневно посвећујемо. Тај податак говори о на­ш­ој мотивисаности да читамо и слушамо вијести – као свакодневном рели­гијс­ком ритуалу своје врсте, како је Хегел видио читање новина –, али тај фра­па­нт­ни податак говори посредно и о утицају које лоше вијести могу имати на нас.

Упркос или управо због лоших вијести које нас стално опсједају из масовних медија, празник Благовијести нас изнова, тихо и благо подсјећа да имамо разлога за наду. Нада је заснована на Божијем обећу спасења, заснована је на Божијој Ријечи која нам је задата тако што нам је дата Христовим оваплоћењем, дакле догађајем који је благовијештен највећим и најважнијим обавјештењем које је човјек икад примио. То благовјештење је истински примљено само онда када је властитим животом посвједочено, када се  благовјештење примило цијелим бићем. Тада Благовијест (evangelismos) прелази у „евангелистичност“, како ће рећи савремени теолог Серафим Роуз, као начин постојања, сталног саморазумијевања и мијењања себе и свијета у духу Благе вијести. Утолико се може рећи да су православни хришћани добро обавијештени.