Sabor Srba svetitelja

Sabor Srba svetitelja molitveno proslavljen u Petropavlovoj crkvi u Novom Pazaru

Ime: 10.09.2018 Vladika Teodosije; Opis: Sabor Srba svetitelja molitveno proslavljen u Petropavlovoj crkvi u Novom Pazaru Tip: audio/mpeg

Sabor Srba svetitelja molitveno proslavljen u Petropavlovoj crkvi u Novom Pazaru. Održan Deževski sabor

 

Povodom proslave praznika Sabora Srba Svetitelja Svetu arhijerejsku Liturgiju u Novom Pazaru služili su preosvećena gospoda episkopi Budimljansko-nikšićki Joanikije, Raško-prizrenski Teodosije i Žički Justin uz sasluženje sveštenstva i monaštva iz više Eparhija. Nakon Sv. Liturgije u okviru tradicionalnog Svetopetrovskog i deževskog sabora održan je i prigodan kulturno-umetnički program.

„Ne da se sabiramo oko jednog čoveka, ma ko bio on, koji nudi nešto što nije u skladu sa onim što smo primili od naših svetih. Ma koliko to bilo trenutno primamljivo, moramo da znamo da je to prolazno i da ne treba da prodajemo i da se lišavamo onoga večnog, da se lišavamo ove svete zemlje i svetinja koje su kupljene Nebom i koje su zaliveni krvlju i suzama naših mučenika i svetih. Zato smo mi danas ovde u hramu Apostola svetih,“ poručio je Vladika Teodosije u Petropavlovskoj crkvi u Novom Pazaru.

Povodom dana Svih srpskih svetitelja, vladika Teodosije je podsjetio na utemeljivače srpske države – Stevana Nemanju i ostale tvorce, i to u hramu u kojem i jeste utemeljena srpska država osam, odnosno deset vekova ranije, rekao je da su oni srpskom narodu pokazali put i zadali vrednosti – „ne zemaljske i prolazne, već večne“. „Naši dostojni preci do sada su hodili tim stopama i evo, oni su nama predali sve ovo što danas imamo,“ poručio je Vladika Teodosije.

Govoreći o snazi i nadi da će srpski narod trajati a da ćemo „biti dostojni da će naša deca imati na koga da se ugledaju.

Sabranje je važno uoči velikoj jubileja – 800 godina od nezavisnosti Srpske pravoslavne crkve, podsetio je Vladika.

Predstavnici crkve i predsednik se za dva dana posjete predsjednika Srbije nisu sastali na Kosovu i Metohiji.