Сабор Срба светитеља

Сабор Срба светитеља молитвено прослављен у Петропавловој цркви у Новом Пазару

Име: 10.09.2018 Vladika Teodosije; Опис: Сабор Срба светитеља молитвено прослављен у Петропавловој цркви у Новом Пазару Тип: audio/mpeg

Сабор Срба светитеља молитвено прослављен у Петропавловој цркви у Новом Пазару. Одржан Дежевски сабор

 

Поводом прославе празника Сабора Срба Светитеља Свету архијерејску Литургију у Новом Пазару служили су преосвећена господа епископи Будимљанско-никшићки Јоаникије, Рашко-призренски Теодосије и Жички Јустин уз саслужење свештенства и монаштва из више Епархија. Након Св. Литургије у оквиру традиционалног Светопетровског и дежевског сабора одржан је и пригодан културно-уметнички програм.

„Не да се сабирамо око једног човека, ма ко био он, који нуди нешто што није у складу са оним што смо примили од наших светих. Ма колико то било тренутно примамљиво, морамо да знамо да је то пролазно и да не треба да продајемо и да се лишавамо онога вечног, да се лишавамо ове свете земље и светиња које су купљене Небом и које су заливени крвљу и сузама наших мученика и светих. Зато смо ми данас овде у храму Апостола светих,“ поручио је Владика Теодосије у Петропавловској цркви у Новом Пазару.

Поводом дана Свих српских светитеља, владика Теодосије је подсјетио на утемељиваче српске државе – Стевана Немању и остале творце, и то у храму у којем и јесте утемељена српска држава осам, односно десет векова раније, рекао је да су они српском народу показали пут и задали вредности – „не земаљске и пролазне, већ вечне“. „Наши достојни преци до сада су ходили тим стопама и ево, они су нама предали све ово што данас имамо,“ поручио је Владика Теодосије.

Говорећи о снази и нади да ће српски народ трајати а да ћемо „бити достојни да ће наша деца имати на кога да се угледају.

Сабрање је важно уочи великој јубилеја – 800 година од независности Српске православне цркве, подсетио је Владика.

Представници цркве и председник се за два дана посјете предсједника Србије нису састали на Косову и Метохији.