Vladika Teodosije

Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Г.Теодосије

Владика Теодосије: Будућност се не може градити на забораву историје

Име: 17.03.2018-VLADIKA TEODOSIJE GRACANICA; Опис: Владика Теодосије-Будућност се не може градити на забораву историје Тип: audio/mpeg

Његово преосвештенство Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски Г. Теодосије рекао је 17. марта 2018, г. на академији која је у Грацаници одрзана поводом 14 година од мартовског погрома да је 17. март подсјетник и порука да се будућност једног народа не може градити на забораву историје, као и да дјеца не могу имати будућност ако забораве за шта су живјели и што су се жртвовали њихови преци.

Академија поводом годишњице погрома одржана је у Дому културе у Грацаници након што је у манастиру Грачаница служен парастос за све страдале, те положене бијеле руже на умјетничку инсталацију “Мисинг”, споменику жртвама.

“Наша историја и вера нису митологија већ оно што нас повезује у Христу. Без те духовне везе наше средњовековне државе не би било. Не би било Грачанице, Пећаршије, ни Дечана ни Светог Симеона, ни Светог Саве, били би смо само једно племе на земљи, тиква без корена, људи без истинског идентитета”, рекао је владика Теодосије.

Предсједник Удружења “Косметске жртве” Наташа Шћепановић рекла је да се 17. марта 2004. године догодио највећи злочин у срцу Европе за који до данас нико није одговарао.

Отварајући Ликовну колонију посвећену мартовском погрому Жељко Јовић је у име Канцеларије за Косово и Метохију истакао да је 17. март дан туге и сјећања на безумље.

Обиљежавању 14 година од мартовског погрома присуствовало је више стотина мјештана Грачанице и расељених Срба који су привремено настањени у Новом Саду и Београду.