Cetinjski manastir

Saopštenje Mitropolije crnogorsko-primorske

Ime: 24.09. 2017. SAOPSTENJE MITROPOLIJE; Opis: SAOPSTENJE MITROPOLIJE Tip: audio/mpeg

O volovima i još ponečemu

Mitropolija crnogorsko-primorska je već godinama (…decenijama) predmet medijskog podmetanja i spinovanja u vezi sa nizom ”kontroverznih” besjeda, izjava i uopšte javnih istupa.

Kao i ovoga puta, uvijek je u pitanju neka potpuno benigna stvar, koja po ustaljenom scenariju izazove lavinu komentara. Uglavnom to počinje tako da pojedini mediji selektivno prenesu neku besjedu, izjavu i slično, a potom se jave ”čuvari” Crne Gore koji prozivaju Mitropolita za ugrožavanje, vrijeđanje Crne Gore, Crnogoraca…

Priča o volu koji se rađa u Šumadiji a nije Srbin je originalna priča Prepodobnog Justina Ćelijskog, najvećeg srpskog teologa dvadesetog vijeka, poznatog u cijeloj Pravoslavnoj Crkvi, koja je bila dio jednog njegovog susreta sa Srbinom oficirom komunističke Jugoslavije koji mu je bio saputnik u vozu i ismijavao ga zbog njegove vjere. Mitropolit Amfilohije je istu bezbroj puta prepričao koristeći ime Srbin, a ne Crnogorac. Dakle, radi se o isključivo vjerskoj pouci, koja nema namjeru da dovodi u pitanje ničije nacionalno opredjeljenje niti da ga zbog toga vrijeđa, već da slušaoca suoči sa time da su njegovi preci bili hrišćanski narod koji se krstio u ime Oca, Sina i Duha Svetoga i da su zapravo tek nakon prihvatanja vjere u Hrista Boga Raspetoga i Vaskrsloga počeli da se formiraju kao zreli narodi.

Druga stvar je da ”čuvari” Crne Gore zaboravljaju ili namjerno previđaju da pod imenom Crnogorci danas u Crnoj Gori živi više naroda i narodnosti, kako se govorilo u poslijeratnoj Jugoslaviji. Crnogorci su i veliki broj Srba koji žive u Crnoj Gori. Na njih se priča jednako odnosi, kao i na one koji se etnički ili nacionalno određuju kao Crnogorci. Pouka se može primijeniti na bilo koji narod, zapravo na bilo kojeg pojedinca, koji se udaljuje od svetinja svojih predaka i temelji svoj identitet, ne na Bogu i onome što je vječno, nego na zemaljskim ideologijama i svakojakim idolima.

Ideološko-politički ”čuvari” Crne Gore su ovoga puta otišli dotle da pozivaju na krivični i svakovrsni progon Mitropolita Amfilohija. Da ih razočaramo, rođeni Moračanin Mitropolit Amfilohije je državljanin Crne Gore i nijedne druge države na svijetu, pa ga je nemoguće zakonito prognati iz Crne Gore. Možda bi to u društvu kakvo oni zamišljaju bilo moguće. Nećete ga, gospodo ”čuvari” Crne Gore uvrijediti koristeći ime Risto, koje je njegovo kršteno ime, a potiče od časnog imena Hristos, ali nemamo sumnje da to želite time što izbjegavate da imenujete njegovu službu koju priznaje cijela pravoslavna hrišćanska vaseljena. Neki drugi, pak, od ”čuvara” Crne Gore smatraju da ga treba goniti zbog navodnog govora mržnje. Kao što napisasmo, priča o volu nije bila izraz prezira ni mržnje ni prema jednom ljudskom biću, nego upravo na poštovanju svakog čovjeka kao vječnog brata i sabrata. Dakle, od govora mržnje, sem upravo o ”mržnji” na bogomržnju i bratomržnju, nema ni govora! Isti oni koji to traže ne mogu se, vjerujemo, ni prisjetiti svih užasnih neistina i obmana koje su širili i šire o Pravoslavnoj Crkvi. Od onih nebuloza o navodnim paravojnim jedinicama koje se pripremaju po manastirima (mislite li stvarno da bi to država dopustila, imajući u vidu posljednje događaje sa ”državnim udarom”) preko toga kako se iz manastira Ostroga ”džakovima šalju milioni evra za PIO Fond BiH”, do svakovrsnih ličnih uvreda i nazivanja Pravoslavne Crkve, koja je rodila Crnu Goru i bila državna vjera u Kraljevini Crnoj Gori, ”okupatorom” i ”neprijateljem” Crne Gore. Neki opet pozivaju i na ”konačno rješenje statusa Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori”. ”Die Endlösung” (konačno rješenje) je poznata nacistička fraza koja se završila sa milionima mrtvih Jevreja, Slovena, Roma i mnogih drugih nevinih žrtava. Nadamo se da ništa slično ne podrazumijeva ovo ”konačno rješenje za SPC”. Tako govore i misle samo oni koji ne znaju da je Crkva, prije svega i iznad svega – Hristova, Božja Crkva, a ne prirepak nikakve etatističke ili nacionalne ideologije – srspke, crnogorske, kineske ili bilo koje druge. Samo bivši titoisti i marksisti u Crnoj Gori stvaraju svoju tzv. ”Crnogorsku crkvu”. Zato Crkva godinama traži uvođenje vjeronauke u škole ne bi li barem sadašnja djeca naučila šta je i koje Crkva Božja, da i njih ne ubija neznanje kao bivše marksiste, današnje novokomuniste, koji na ateizmu, bogomržnji i čovjekomržnji grade budućnost Crne Gore.

Slobodu koja nam je data od Boga i koja je gotovo jedina razlika kojom se razlikujemo od svih bića na ovoj zemlji treba da koristimo pametno i ne pokušavamo da drugima uskratimo njihovu slobodu.

Uvijek ćemo se moliti Gospodu našem Isusu Hristu da nas sve umudri i prosvijetli razum za poznanje istine i pravde Božije. Neka se niko ne bi našao ko bi širio mržnju i netrpeljivost među ljudima, po svetopisamskim riječima ”Slava na visini Bogu, na zemlji mir, među ljudima dobra volja.”

Cetinje, 24. septembra 2017. g.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske