Ostrog Savindan

Savindan molitveno i saborno proslavljen u ostroškoj svetinji

Ime: 28.01.2018 SVETOSAVSKA OSTROG OTAC SERGIJE I PEDJA VUKIC; Opis: "28.01.2018_SVETOSAVSKA OSTROG OTAC SERGIJE I PEDJA VUKIC". Tip: audio/mpeg

Praznik Prvog srpskog Arhiepiskopa Svetog Save – Savindan, saborno i molitveno je proslavljen u ostroškom manastiru u subotu 27. januara 2018. ljeta Gospodnjeg.

Svetom Liturgijom u crkvi Svete Trojice u Donjem Ostrogu načalstvovao je protosinđel Sergije sabrat ostroške obitelji, a sasluživali su mu sabraća jeromonah Jerotej i jerođakoni Atanasije, Roman i Zosima i jerej Bojan Radunović iz Eparhije Budimljansko-nikšićke, kao i jeromonah Pajsije sabrat Trojice-Sergijeve lavre iz Rusije.

Evharistijskom sabranju prisustvovalo je brojno monaštvo i vjerni narod, a posebnu radost dalo je prisustvo velikog broja djece.

Oni koji su se postom, molitvom i ispoviješću pripremali, prisajedinili su se Tijelom i Krvlju Gospoda Isusa Hrista primivši Sveto Pričeće, a potom je o. Sergije sa saslužiteljima blagosiljao i prerezao slavski kolač povodom praznika Svetog Save koga slavi vaskoliko srpstvo kao osnivača Srpske Pravoslavne Crkve.

Na kraju bogosluženja o. Sergije je riječima praznične bejsede čestitao sabranima Savindan.

Potom je o. Sergije najmlađima podijelio svetosavske paketiće, a za kraj bogosluženja sabrani su u glas pjevali Himanu Svetom Savi.

Zajedničarenje je nastvaljeno u manastirskoj gostoprimnici.

Prigodnu svetosavsku bejsedu izgovorio je istoričar profesor Predrag Vukić, a sabrana djeca su pjevala Svetom Savi.