2

Slava manastira Stanjevići- Razgovor monaha dr Pavla Kondića sa gostima iz Srpske Krajine

Ime: 21. 06. 2019 Slava Stanjevica; Opis: Slava manastira Stanjevići Tip: audio/mpeg

Dugo su i radosno zvonila manastirska zvona u prelijepo jutro Trojičindana pozdravljajući dolazak Njegovog preosveštenstva vikarnog Episkopa dioklijskog G. Metodija i najavljujući početak Svete Liturgije na dan manastirske slave, po 681 put od osnivanja manastira 1338. godine.

1Uz vladiku Metodija služili su protojerej stavrofor Ilija Rosić iz Beograda, iguman Rafailo Boljević, nastojatelj manastira Pomaine sa sabratom jeromonahom Joakimom, arhimandrit Jefrem Dabanović i jeromonah Jovan Šljivančanin, bratija manastira Stanjevići i dvojica đakona: Jakov Ninković iz Cetinjskog manastira i Dušan Bigović, profesor Cetinjske bogoslovije. Pojanje su predvodili udruženi glasovi horova Sloga iz Sarajeva i Sveti Apostol Marko iz Podgorice. Naroda svake godine sve više i više.

Ove godine oko hiljadu duša. Među hodočasnicima naša braća i sestre iz svih krajeva Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije… Veliki blagoslov mučeničkog Kosova i Metohije donela nam je igumanija Haritina sa sestrama iz Pećke Patrijaršije.

Pričešćivanje iz dva putira mnoštva bogočežnjivih duša i dece. U podne je, na platou pred manastirom, počeo molitveni čin blagoslova slavskog kolača Manastira i dece sa posebnim blagoslovom – štićenika Resursnog centra 1. jun iz Podgorice.

Vladika Metodije je izgovorio znamenitu besedu u čast Trojednoga Boga i u spomen osam vekova samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i osnivanja Eparhije Zetske, potonje Mitropolije Crnogorsko-primorske ustanovljene blagosovom Svetog oca našeg Save.

I Duhovna akademija koja je potom održana bila je posvećena ovom velikom jubileju Srpske crkve i naroda. Sve prisutne pozdravio je Predsednik opštine Budva g. Marko Bato Carević. Profesor dr Drago Perović je govorio o značaju duhovne i prosvetne misije Matice srpske – članova u Crnoj Gori kao nosioca kontinuiteta svetosavske prosvete ustanovljene 1219. godine. Na njegove reči nadovezala se profesor dr Jelica Stojanović, predsednik Matice srpske – članova u Crnoj Gori.

Ona je, u čast osam vekova srpske crkvene i duhovne samostalnosti, predstavila izabrane strane Zakonopravila Svetog Save – Ilivičkog prepisa iz 1262. godine koje je Matica objavila. Poučne reči o našim duhovnim temeljina koje su izrekli vladika Metodije i uvaženi profesori, upotpunjene su stihovima pjesme Savin monolog koju je spevala Desanka Maksimović a iskazala Angelina Smiljka Vujović, praunuka prote Petra iz Cetinja i narodni guslar Vaso Đondović, prvak među guslarima Republike Srpske.

Nastavilo se pesmama koje su otpevali snažni glasovi članova hora Sloga iz Sarajeva i muškog dela Pevačke družine Grbalj. Akademija u čast i spomen osam vekova srpske duhovne i crkvene samostalnosti i osam vekova od nastanka Mitropolije Crnogorsko-primorske, okončana je na najlepši način pesmom i igrom mladih članova foklorne družine Đurđevdansko kolo iz Podgorice.

Potom je otpočelo narodno veselje kolom koje je poveo Predsednik opštine g. Bato Carević. Svi hodočasnici su domaćinski ugošćeni slavskom trpezom koju su udruženim snagama pripremili Iguman manastira i veći broj dobrotvora, Svima neka Sveta Trojica bude na pomoć.

Među velikim brojem gostiju, koji su sva tri dana Trojičindana posjećivali manastir Stanjevići na Duhovski utorak našli su se i gosti iz Srpske Krajine: Radovan Maslić iz Šamca sa sinom Simom i unukom Đokom i komšija Tešo Mišić sa kojima je razgovor o tim ratnim danima snimio monah dr Pavle Kondić sabrat manastira Stnjevići.

“Prvog dana avgusta 1995. godine, te ratne drame koja se u Šamcu odvijala tih dana, bio sam sa pokojnim sveštenikom Nikom Tošićem na magistralnom putu između Šamca i Modriče, gdje smo pomagali našem ljudima da pobjegnu iz ratom zahvaćenog područja. Tada sam upoznao Mitropolita Amfilohija, koji je išao prema Krajini iz koje su tada svi bježali. Jedino njega sam tada vidio da pomaže našem narodu dok je bježao iz ratom zahvaćenog područja“- svjedoči Radovan Maslić.