епископ јоаникије

Владика Јоаникије: Свети Никола свједок увијек савремености Јеванђеља

На празник Светог Николаја Мирликијског Чудотворца, у уторак 19. децембра 2017, Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је, са свештенством и свештеномонаштвом Епархије, Свету Архијерејску Литургију у манастиру Никољац.

Владика је у својој бесједи казао да када би Јеванђеље било само људска мудрост и увјерење, без обзира колико је савршено, оно би давно остало само у неким уџбеницима и било би ствар прошлости. “Међутим, Јеванђеље Божије је увијек савремено, увијек је и прошлост, оно на шта се ослањамо, и садашњост и будућност, жива ријеч Божја, присуство Бога живога. Да је то тако свједочи нам светитељ кога данас прослављамо Свети отац Николај, коме је овај свети храм посвећен. Живио је у четвртом вијеку послије Христа и он је живо оваплођење и испуњење Јеванђеља Христовог“, казао је, између осталог, у празничном архипастирском слову Преосвећени Епископ Јоаникије. Он је пожелио свим вјерницима и онима који Никољдан славе као крсну славу, срећан празник, призивајући заступништво Светог оца Николаја, а вјернике упућујући да му се моле.

Послије причешћа и освећења великог броја славских колача данашњим свечарима, Црквена општина Бијело Поље за све вјернике је приредила трпезу љубави.