Pomen Pivskim Zrtvama Foto Zeljko Sapuric

Митрополит Јоаникије: Откад смо се почели сабирати на овом жртвеном мјесту, од тада Пива живи новим животом

Име: 07.06.2021 Vladika Otac D. Djogo Doli Piva; Опис: Слава спомен-храма у пивским Долима Тип: audio/mpeg

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски Јоаникије је данас служио Свету архијерејску литургију у пивским Долима у спомен на Светога Јована Крститеља и новомученике пивске чији спомен данас славимо.

Након прочитаног Светог Јеванђеља, бесједио је протојереј-ставрофор Дарко Ђого, професор Православног богословског факултета у Фочи. Он се осврнуо на прочитани одломак из Писма који описује вјечиту ситуацију хришћана свих времена, а и наш мучени српски народ. Нагласио је да се народ окупио да обиљежи тајну свог постојања у историји, да обиљежи Светле гробове, вјекове које је посвијетио Христу. “Данас смо се сабрали овдје да чујемо Јеванђеље које је било и остало и заувијек ће бити једино свјетло и путеводитељ свакоме човјеку па тако и пивским мученицима, јер они нису ни тада ни сада били сами”, рекао је и набројао сва страдална мјеста нашег народа гдје су мученици својим животом и страдањем проповједали Јеванђеље.

“Зато чусмо како се Синедрион сабра у она времена, сабра се да размисли да ли је боље да задржи своје политичке привилегије или да пригрли проповјед Јеванђеља”, подсјетио је указао на истину када рекоше да је боље да умре један човјек него сав народ, али како је тај један и једини Богочовјек умро за све народе и сва времена, тако су сви народи од Његове жртве позвани да буду Христови, а наш народ је постао такав.

Отац Дарко је нагласио да имамо вјечиту обавезу да Христову и Јованову и жртву пивских мученика живимо сваки дан и да оне буду мјерило нашег живота.

Након Свете литургије, пререзан је славски колач и сабранима се обратио новоизабрани Митрополит црногорско-приморски Јоаникије:

“Сабрали смо се овдје на знаменити дан, на треће обретење главе Светог Јована Крститеља и на спомен Светих новомученика пивских, да се помолимо Богу на овоме жртвеноме мјесту.” Владика је додао да је пивска Дола Христова Голгота, Јасеновац, Косово и остала жртвена мјеста српског рода. Он је рекао да су мученици велички горњеполимски и мученици пивски збратимили Пиву и Велику и горње Полимље, али да све њих заједно прослављамо са мученицима јасеновачким и пребиловачким и јадовинским и крагујевачким новомученицима, а збирно име свих новомученика српских је Јасеновац. “Пивска Дола су зато мали Јасеновац, а народ који рађа мученике и свједоке Христове вјере то је Христов народ који се сједињује са Христом проливањем своје невине крви. А у Пиви је проливена невина крв дјеце. Злочиначке СС дивизије њемачке овуда су прошле, а оне су унајмиле све старе непријатеље Пиве и овдје су извршиле ужасни злочин, геноцид над дјецом, женама трудницама, мајкама, старцима и над осталим невиним народом у Пиви, међу којима је било и свештеника”, рекао је Владика.

Подсјетио је на држање игумана пивског, достојно свих његових претходника, када су му злочинци понудили да спаси своју главу, он је одбио и остао са својим народом и главу положио. Међу новомученицима пивским посебно је поменуо Јаглику Аџић и Софију Кандић, дјевојке које су сачувале част и образ, своју и образ Пиве, јер се нису предале мучитељима, него су живе ускочиле у огањ. Додао је да има и много других знамења у Пиви тога јуна, као када је једноме старцу метак прошао кроз Јеванђеље које је држао на грудима, или дјечак Благоје који је остао повезан у црвену струку када су га бацили у кањон и задржао се у крошњи бора као на крсту разапет.

“Мученици који су се сјединили са Христом кроз своје страдање и који су помијешали своју крв са Христовом крвљу, они су засијали са неба, и како је то Бог уредио, откад смо се почели сабирати на овом жртвеном мјесту, од тада Пива живи новим животом”, нагласио је и додао да није случајно што се обновила древна светиња у Пиви, манастир Светог Јована Крститеља на Заграђу. Додао је и да се подиже нови Саборни храм у Плужинама, те Плужине неће више бити мјесто у коме се не види храм, већ ће од тада то мјесто постати град. “Тај храм је посвећен обновитељу српске Патријаршије, Макарију Соколовићу”, рекао је.

Митрополит је нагласио да је најважније да се народ у Пиви објединио око овог жртвеног мјеста и око осталих својих светиња, поглавито око манастира Пиве и манастира Заграђа. Рекао је да на овом мјесту, на хумкама, свако може да нађе утјеху, не само на овај дан, јер је овдје благослов Светог Јована Крститеља и ловћенске капеле која је овдје слетјела са Ловћена, као што је и та црква својим страдањем препородила овај народ.

“Будући да смо на овом светом мјесту и да смо дошли да се помолимо на овим светим хумкама, дужни смо да свима опростимо. Нијесмо дошли никоме да се светимо него да се споменемо светих мученика и светих жртава које нас препорађају и сједињују са Христом, да се оплеменимо и да своја срца отворимо и да их учинимо станом Бога живога и да се у нас усели Божија милост, праведа, истина и доброта и да се са овога мјеста шири и љубав и утјеха, да се држимо својих коријена и својих светиња”, рекао је Митрополит и додао да за нас то треба да значи да смо народ Христов, који се са Христом и са Голготом и са његовим Крстом поистовјетио.

Митрополит је закључио ријечима да крст није само символ страдања, већ и васкрсења јер нас је Господ својим васкрсењам све учинио заједничарима побједе над смрћу и своје вјечне непролазне славе.

Новоизабраног Митрополита је у име Пивљана поздравио господин Миле Цицмил, а у име Величана господин Мићо Нововић.

Тијана Лекић

Фото: Жељко Шапурић