Pomen Pivskim Zrtvama Foto Zeljko Sapuric

Mitropolit Joanikije: Otkad smo se počeli sabirati na ovom žrtvenom mjestu, od tada Piva živi novim životom

Ime: 07.06.2021 Vladika Otac D. Djogo Doli Piva; Opis: Slava spomen-hrama u pivskim Dolima Tip: audio/mpeg

Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije je danas služio Svetu arhijerejsku liturgiju u pivskim Dolima u spomen na Svetoga Jovana Krstitelja i novomučenike pivske čiji spomen danas slavimo.

Nakon pročitanog Svetog Jevanđelja, besjedio je protojerej-stavrofor Darko Đogo, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta u Foči. On se osvrnuo na pročitani odlomak iz Pisma koji opisuje vječitu situaciju hrišćana svih vremena, a i naš mučeni srpski narod. Naglasio je da se narod okupio da obilježi tajnu svog postojanja u istoriji, da obilježi Svetle grobove, vjekove koje je posvijetio Hristu. “Danas smo se sabrali ovdje da čujemo Jevanđelje koje je bilo i ostalo i zauvijek će biti jedino svjetlo i putevoditelj svakome čovjeku pa tako i pivskim mučenicima, jer oni nisu ni tada ni sada bili sami”, rekao je i nabrojao sva stradalna mjesta našeg naroda gdje su mučenici svojim životom i stradanjem propovjedali Jevanđelje.

“Zato čusmo kako se Sinedrion sabra u ona vremena, sabra se da razmisli da li je bolje da zadrži svoje političke privilegije ili da prigrli propovjed Jevanđelja”, podsjetio je ukazao na istinu kada rekoše da je bolje da umre jedan čovjek nego sav narod, ali kako je taj jedan i jedini Bogočovjek umro za sve narode i sva vremena, tako su svi narodi od Njegove žrtve pozvani da budu Hristovi, a naš narod je postao takav.

Otac Darko je naglasio da imamo vječitu obavezu da Hristovu i Jovanovu i žrtvu pivskih mučenika živimo svaki dan i da one budu mjerilo našeg života.

Nakon Svete liturgije, prerezan je slavski kolač i sabranima se obratio novoizabrani Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije:

“Sabrali smo se ovdje na znameniti dan, na treće obretenje glave Svetog Jovana Krstitelja i na spomen Svetih novomučenika pivskih, da se pomolimo Bogu na ovome žrtvenome mjestu.” Vladika je dodao da je pivska Dola Hristova Golgota, Jasenovac, Kosovo i ostala žrtvena mjesta srpskog roda. On je rekao da su mučenici velički gornjepolimski i mučenici pivski zbratimili Pivu i Veliku i gornje Polimlje, ali da sve njih zajedno proslavljamo sa mučenicima jasenovačkim i prebilovačkim i jadovinskim i kragujevačkim novomučenicima, a zbirno ime svih novomučenika srpskih je Jasenovac. “Pivska Dola su zato mali Jasenovac, a narod koji rađa mučenike i svjedoke Hristove vjere to je Hristov narod koji se sjedinjuje sa Hristom prolivanjem svoje nevine krvi. A u Pivi je prolivena nevina krv djece. Zločinačke SS divizije njemačke ovuda su prošle, a one su unajmile sve stare neprijatelje Pive i ovdje su izvršile užasni zločin, genocid nad djecom, ženama trudnicama, majkama, starcima i nad ostalim nevinim narodom u Pivi, među kojima je bilo i sveštenika”, rekao je Vladika.

Podsjetio je na držanje igumana pivskog, dostojno svih njegovih prethodnika, kada su mu zločinci ponudili da spasi svoju glavu, on je odbio i ostao sa svojim narodom i glavu položio. Među novomučenicima pivskim posebno je pomenuo Jagliku Adžić i Sofiju Kandić, djevojke koje su sačuvale čast i obraz, svoju i obraz Pive, jer se nisu predale mučiteljima, nego su žive uskočile u oganj. Dodao je da ima i mnogo drugih znamenja u Pivi toga juna, kao kada je jednome starcu metak prošao kroz Jevanđelje koje je držao na grudima, ili dječak Blagoje koji je ostao povezan u crvenu struku kada su ga bacili u kanjon i zadržao se u krošnji bora kao na krstu razapet.

“Mučenici koji su se sjedinili sa Hristom kroz svoje stradanje i koji su pomiješali svoju krv sa Hristovom krvlju, oni su zasijali sa neba, i kako je to Bog uredio, otkad smo se počeli sabirati na ovom žrtvenom mjestu, od tada Piva živi novim životom”, naglasio je i dodao da nije slučajno što se obnovila drevna svetinja u Pivi, manastir Svetog Jovana Krstitelja na Zagrađu. Dodao je i da se podiže novi Saborni hram u Plužinama, te Plužine neće više biti mjesto u kome se ne vidi hram, već će od tada to mjesto postati grad. “Taj hram je posvećen obnovitelju srpske Patrijaršije, Makariju Sokoloviću”, rekao je.

Mitropolit je naglasio da je najvažnije da se narod u Pivi objedinio oko ovog žrtvenog mjesta i oko ostalih svojih svetinja, poglavito oko manastira Pive i manastira Zagrađa. Rekao je da na ovom mjestu, na humkama, svako može da nađe utjehu, ne samo na ovaj dan, jer je ovdje blagoslov Svetog Jovana Krstitelja i lovćenske kapele koja je ovdje sletjela sa Lovćena, kao što je i ta crkva svojim stradanjem preporodila ovaj narod.

“Budući da smo na ovom svetom mjestu i da smo došli da se pomolimo na ovim svetim humkama, dužni smo da svima oprostimo. Nijesmo došli nikome da se svetimo nego da se spomenemo svetih mučenika i svetih žrtava koje nas preporađaju i sjedinjuju sa Hristom, da se oplemenimo i da svoja srca otvorimo i da ih učinimo stanom Boga živoga i da se u nas useli Božija milost, praveda, istina i dobrota i da se sa ovoga mjesta širi i ljubav i utjeha, da se držimo svojih korijena i svojih svetinja”, rekao je Mitropolit i dodao da za nas to treba da znači da smo narod Hristov, koji se sa Hristom i sa Golgotom i sa njegovim Krstom poistovjetio.

Mitropolit je zaključio riječima da krst nije samo simvol stradanja, već i vaskrsenja jer nas je Gospod svojim vaskrsenjam sve učinio zajedničarima pobjede nad smrću i svoje vječne neprolazne slave.

Novoizabranog Mitropolita je u ime Pivljana pozdravio gospodin Mile Cicmil, a u ime Veličana gospodin Mićo Novović.

Tijana Lekić

Foto: Željko Šapurić