Incident Velikahoca Vinarija Petrovic

Срђан Петровић из Велике Хоче: Порука је јасна – идите одавде

Такозвана “царина” самопроглашене државе Косово данас, 08. децембра 2022. године, запленила је 42 хиљаде литара вина у породичној Винарији “Петровић” у Великој Хочи, јер је јуче “током рутинске провере” утврђено да је “вршена неовлашћена производња алкохолних пића”. Током целе протекле ноћи грађани су били окупљени око куће Петровића, како би спречили отимачину, а данас је полиција дошла са појачаним снагама и, поред свих протеста и преговора почела заплену. Срђан Петровић је замолио све присутне да остану мирни, како не би било инцидената и хапшења.

 

Срђан Петровић, власник винарије и шеста генерација винара Петровића која у породичној кући у Великој Хочи живи од 1905. године, данас је током заплене 42 хиљаде литара вина од стране локалне полиције, у изјави новинарима, рекао да има регистровано пољопровредно газдинство, уредно плаћа све дажбине, а привременим органима власти у Покрајини је нудио и да плати казну за наводни прекршај.

“Дај Боже да ово буде задњи тужан дан за српску енклаву”, каже Петровић, говорећи да је проблем у ствари филм о Петеру Хандкеу и уопште сведочење истине о Србима у јужној покрајини. Додаје да је проблем настао због пробних 10 боца вина са ћириличном етикетом и написаним именом земље порекла – Србија, које нису пуштене у промет и каже да не разуме овакву одлуку надлежних.

“Највише сам се бринуо како ће све ово отац да прихвати”, каже г. Петровић, додајући да се боји да ће цела ова ситуација лоше утицати на здравље и супруге и сина. “Не желим да још неко доживи ово што сам ја доживео”, каже г. Петровић. “Десет година енклаве, 8 година није било кретања овде, а 9 година није било сахрањивања на гробљу у Ораховцу” рекао је г. Петровић, наглашавајући да “кад ни мртвима не дају мира, шта ће живима”?

Срђан Петровић је захвалио свима који су му пружили подршку, пре свих мештанима Велике Хоче, додајући да су пружили гандијевски, миран отпор, али да им је позиција тренутно ослабљена.

На тонском запису благодаримо Оливери Радић новинару и професору из Ораховца.
Текст смо преузели са Радија “Слово љубве