Otac Siniša Smiljić

Sveštenik Siniša Similjić: “Prigrlimo svu svoju braću. Gospod nas sve poziva da se ujedinjujemo, ne da se dijelimo“

Ime: 06. 09. 2020. OTAC SINISA SMILJIC; Opis: "06. 09. 2020. OTAC SINISA SMILJIC". Tip: audio/mpeg

Sveta liturgija služena je danas na trinaestu nedjelju po Duhovima u crkvi Svetog Nikole u Ulcinju. Poučavajući sabrani vjerni narod riječima pastirske pouke, nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja ulcinjski paroh sveštenik Siniša Smiljić je kazao da se današnja jevanđelska priča poklopila sa situacijom u danima u kojima živimo a koje mi nazivamo oslobođenjem, slobodom i nekom pobjedom.

“Daleko smo mi od pobjede i slobode, ne mislim u političkom već u istinskom i suštinskom smislu. Slobodan je samo onaj čovjek koji je slobodan od grijeha, strasti, svojih loših navika, od svađe, prezira, ogovaranja, osuđivanja, zavisti mržnje i ljubomore. To je slobodan čovjek! Kada na licu čovjeka vidite rasterećenost, slobodu i blagodat Duha Svetoga znajte da ste sreli slobodnog čovjeka. Nije slobodan čovjek onaj koji je svoju slobodu zadobio na uštrb onog drugog, i tako ukrug od kad je svijeta i vijeka pa imamo pola svijeta “srećno“ a pola “nesrećno“- kazao je otac Siniša.

Otac Siniša je podsjetio da nas Gospod neće pitati jesmo li pobijedili DPS ili SNP ili neku drugu skraćenicu koju imamo ovdje.

“Sve te skraćenice i razne druge stvari samo su razlozi da se dijelimo Ne dijelimo se mi samo politički već se dijelimo i na zaseoke, na sela, gradove, nacije, države, zastave, staleže… A Gospod nas poziva da se ujedinjujemo, jer pred Bogom nema ni muškog ni ženskog, ni Grka ni Jevrejina, već su svi jedno pred Njim. Ovo Sveto jevanđelje odnosi se i na ove naše dane bezumlja kada smo spremni da linčujemo jedni druge. Koga radi? Boga radi? Bože sačuvaj! Bog to ne voli i sudiće nam zbog toga, jer Sam Gospod kaže: Onako kako sudite biće vam suđeno“- podsjetio je otac Siniša.

Ulcinjski paroh poziva da nikad ne pomislimo da smo nešto bolji od one naše braće, koja su, u ovo teško vrijeme, potpala pod neko iskušenje.

“Pazimo da se, ovih dana, ne ogriješimo o braću svoju koji su, posle svih ovih nesrećnih dešavanja i pritisaka na narod, opet prišli crkvi. Ne ogovarajmo ih i ne osuđujmo, već ih prigrlimo kao braću svoju jer je to cilj Crkve Božije i samo se tako možemo nazvati djecom Božijom. Onaj koji osudi brata svoga i kaže: ,,Vidi ovoga, došao sad u Crkvu kada je sve prošlo“ nije Hristov učenik i sledbenik već je sledbenik nekog drugog. Budimo mudri, budimo djeca Božija i sledbenici Njegovi, svjedočeći Oca našega kako bi se i naša braća, videći naša dobra djela, ugledali na nas“- pozvao je otac Siniša Smiljić danas u ulcinjskog crkvi Svetog Nikole na mir, praštanje i bratsku slogu i ljubav.

Slobodanka Grdinić