Blazov Most

Свештенство и народ и даље на Блажовом мосту

Свештенство и вјерни народ и даље се налазе на мосту Блажа Јовановића, близу Скупштине Црне Горе у којој је завршена дискусију о Предлогу закона о слободи вјероисповјести.

Литија свештенства и вјерног народа је заустављена од стране полиције на мосту раније данас када је послије спонтаног окупљања кренула од Саборног храма Христовог Васкрсења у Манастир Светог Симеон Мироточивог на Немањином граду гдје је требало да се служи молебан. Овај молитвени скуп су предводили Преосвећени владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије и диоклијски г. Методије.

Скуп протиче мирно, а сабрани изражавају спремност да истрају у свом протесту и током ноћи.

Данас су се окупљеном вјерном народу обратили Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије и Преосвећени владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије, који је још увијек испред Скупштине, док је Преосвећени владика диоклијски г. Методије прочитао поруку Епископског савјета Српске православне Цркве у Црној Гори.

Митрополит је након разговора са господом Душком Марковићем, предсједником Владе Црне Горе, и Зораном Пажином, министром правде, казао да се Црква залаже да закон о слободи вјероисповјести буде донијет сагласно Мишљењу Венецијанске комисије и кроз дијалог са Црквом и осталим вјерским заједницама:

Тога истинског дијалога до сада није било, а онако како су неки дјелови Предлога закона о слободи вјероисповјести формулисани не доносе мир и спокојство у Црној Гори, него несрећу.“

Митрополит је одговарајући на новинарска питања шта очекује од Владе, изразио наду да ће Влада услишити молбу и да ће овај закон повући, као и да ће водити дијалог са Православном Божијом црквом у Црној Гори.

Позвали смо их да се настави прави дијалог посебно са нашом Црквом православном и да тај закон буде у духу онога што је држава – Влада већ признала браћи римокатолицима, којима честитам празник Рождества Христовога, и нашој браћи муслиманима и Јеврејима. Овај Предлог закона је директно у неким тачкама против Православне цркве која без прекида постоји овдје већ 800 година“, казао је Митрополит Амфилохије.

Његово преосвештенство владика будимљанско-никшићки г. Јоаникије казао је сабранима на мосту Блажа Јовановића да је у Скупштину дошао наказни текст Предлога закона о слободи вјероисповјести који није у складу ни са Уставом, ни са међународним стандардима који регулишу вјерска права, те да овај скуп представља израз неслагања са тим законом којим с припрема удар на православље у Црној Гори. Он је истакао да скуп није ни политички ни страначки, већ народни гдје су свештеници и народ заједно.

Наше је да устанемо против неправде, али не оружјем, нити било каквом силом, него само силом истине и правде, са позивом на братску љубав, разумјевање и слогу. Ми јесмо за закон, али не за овакав који је заправо закон о отимању црквене имовине“, поручио је Његово преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије.

Весна Девић

Извор: mitropolija.com