Blazov Most

Sveštenstvo i narod i dalje na Blažovom mostu

Sveštenstvo i vjerni narod i dalje se nalaze na mostu Blaža Jovanovića, blizu Skupštine Crne Gore u kojoj je završena diskusiju o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti.

Litija sveštenstva i vjernog naroda je zaustavljena od strane policije na mostu ranije danas kada je poslije spontanog okupljanja krenula od Sabornog hrama Hristovog Vaskrsenja u Manastir Svetog Simeon Mirotočivog na Nemanjinom gradu gdje je trebalo da se služi moleban. Ovaj molitveni skup su predvodili Preosvećeni vladika budimljansko-nikšićki g. Joanikije i dioklijski g. Metodije.

Skup protiče mirno, a sabrani izražavaju spremnost da istraju u svom protestu i tokom noći.

Danas su se okupljenom vjernom narodu obratili Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i Preosvećeni vladika budimljansko-nikšićki g. Joanikije, koji je još uvijek ispred Skupštine, dok je Preosvećeni vladika dioklijski g. Metodije pročitao poruku Episkopskog savjeta Srpske pravoslavne Crkve u Crnoj Gori.

Mitropolit je nakon razgovora sa gospodom Duškom Markovićem, predsjednikom Vlade Crne Gore, i Zoranom Pažinom, ministrom pravde, kazao da se Crkva zalaže da zakon o slobodi vjeroispovjesti bude donijet saglasno Mišljenju Venecijanske komisije i kroz dijalog sa Crkvom i ostalim vjerskim zajednicama:

Toga istinskog dijaloga do sada nije bilo, a onako kako su neki djelovi Predloga zakona o slobodi vjeroispovjesti formulisani ne donose mir i spokojstvo u Crnoj Gori, nego nesreću.“

Mitropolit je odgovarajući na novinarska pitanja šta očekuje od Vlade, izrazio nadu da će Vlada uslišiti molbu i da će ovaj zakon povući, kao i da će voditi dijalog sa Pravoslavnom Božijom crkvom u Crnoj Gori.

Pozvali smo ih da se nastavi pravi dijalog posebno sa našom Crkvom pravoslavnom i da taj zakon bude u duhu onoga što je država – Vlada već priznala braći rimokatolicima, kojima čestitam praznik Roždestva Hristovoga, i našoj braći muslimanima i Jevrejima. Ovaj Predlog zakona je direktno u nekim tačkama protiv Pravoslavne crkve koja bez prekida postoji ovdje već 800 godina“, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Njegovo preosveštenstvo vladika budimljansko-nikšićki g. Joanikije kazao je sabranima na mostu Blaža Jovanovića da je u Skupštinu došao nakazni tekst Predloga zakona o slobodi vjeroispovjesti koji nije u skladu ni sa Ustavom, ni sa međunarodnim standardima koji regulišu vjerska prava, te da ovaj skup predstavlja izraz neslaganja sa tim zakonom kojim s priprema udar na pravoslavlje u Crnoj Gori. On je istakao da skup nije ni politički ni stranački, već narodni gdje su sveštenici i narod zajedno.

Naše je da ustanemo protiv nepravde, ali ne oružjem, niti bilo kakvom silom, nego samo silom istine i pravde, sa pozivom na bratsku ljubav, razumjevanje i slogu. Mi jesmo za zakon, ali ne za ovakav koji je zapravo zakon o otimanju crkvene imovine“, poručio je Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije.

Vesna Dević

Izvor: mitropolija.com