Otac Željko Ćalić

Sveta Petka – krsna slava Bjelopavlića

Ime: 27. 10. 2019 o. Zeljko Calic Danilovgrad; Opis: Sveta Petka – krsna slava Bjelopavlića Tip: audio/mpeg

Danas, na praznik prepodobne mati naše Paraskeve – Svete Petke, služena je sveta liturgija u hramu Svete prvomučenice Tekle Ravnoapostolne u Danilovgradu. Svetim bogosluženjem je načalstvovao nadležni paroh protojerej Željko Ćalić, a liturgijske himne su prinijeli članovi Pravoslavnog bratstva „Sveti Arsenije“ iz Danilovgrada.

Slava BjelopavlićaNakon pročitanog odeljka iz svetog Jevanđelja, otac Željko je održao prazničnu besjedu u kojoj je istakao primjer Svete Petke kao one mudre jevanđelske djevojke, koja je ne samo sačuvala djevstvo, nego je Hristu prinijela i druge svete vrline, koje su je sjedinile sa njenim Gospodom, pozvavši sve koji slave njen spomen da sa usrdnošću podražavaju svojoj svetoj zaštitnici.

Na kraju svetog bogosluženja, otac Željko je  u ime Odbora za izgradnju novog sabornog hrama Svete Petke u Danilovgradu dodijelio zahvalnicu gospodinu Zdravku Gojkoviću sa porodicom za novčani prilog koji su darovali za izgradnju sabornog hrama.

Po završetku liturgije, ispred hrama su osvećeni brojni slavski kolači prineseni u slavu Božju, a u čast Svete Petke, koju svi Bjelopavlići slave kao svoju krsnu slavu.

Ivan Bulatović