Mucenici Jasenovacki

“Svetigora“ povodom Dana proboja jasenovačkih logoraša

Ime: 22. 04. 2020 Proboj logora Jasenovac; Opis: "Svetigora“ povodom Dana proboja jasenovačkih logoraša Tip: audio/mpeg

U sredu, 22. aprila, oilježava se 75. godišnjicu od proboja Jasenovačkih logoraša 1945.

Logor Jasenovac je bio najveći logor smrti u fašističkoj tvorevini Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i čitavoj okupiranoj Jugoslaviji za vreme Drugog svetskog rata, formiran 1941. godine, u kojem su nekoliko godina, na neopisivo surove načine, ubijani mučenici čiji broj do danas nije tačno utvrđen.

Prema istraživanjima stručnjaka, u periodu između 1941. i 1945. godine u ovom logoru ubijeno je oko 800.000 dece, žena i staraca, mada se o broju stradalih još uvek vode svakodnevne rasprave, tačan broj stradalih verovatno nikada neće biti utvrđen. Među stradalima bilo je najviše Srba, Jevreja i Roma.

Po načinu ubijanja, Jasenovački logor smatra se najmonstruoznijim stratištem koje je tada postojalo u svetu, a koji je osnovala i njime upravljala takozvana Nezavisna država Hrvatska (NDH).

Proboj Jasenovačkog logora je izvršen 22. aprila 1945. godine. U Jasenovcu su tada bila zatočena 1.073 logoraša, u proboj je krenulo njih 600, a preživeo je 91 logoraš.

Prenosimo iz ,,Novosti“ potresnu ispovijest zatočenice logora NDH bake Jelene Radojičić Buhač (87) i Kanon Svetim novomučenicima jasenovačkim.