Mucenici Jasenovacki

“Светигора“ поводом Дана пробоја јасеновачких логораша

Име: 22. 04. 2020 Proboj logora Jasenovac; Опис: "Светигора“ поводом Дана пробоја јасеновачких логораша Тип: audio/mpeg

У среду, 22. априла, оиљежава се 75. годишњицу од пробоја Јасеновачких логораша 1945.

Логор Јасеновац је био највећи логор смрти у фашистичкој творевини Независној Држави Хрватској и читавој окупираној Југославији за време Другог светског рата, формиран 1941. године, у којем су неколико година, на неописиво сурове начине, убијани мученици чији број до данас није тачно утврђен.

Према истраживањима стручњака, у периоду између 1941. и 1945. године у овом логору убијено је око 800.000 деце, жена и стараца, мада се о броју страдалих још увек воде свакодневне расправе, тачан број страдалих вероватно никада неће бити утврђен. Међу страдалима било је највише Срба, Јевреја и Рома.

По начину убијања, Јасеновачки логор сматра се најмонструознијим стратиштем које је тада постојало у свету, а који је основала и њиме управљала такозвана Независна држава Хрватска (НДХ).

Пробој Јасеновачког логора је извршен 22. априла 1945. године. У Јасеновцу су тада била заточена 1.073 логораша, у пробој је кренуло њих 600, а преживео је 91 логораш.

Преносимо из ,,Новости“ потресну исповијест заточенице логора НДХ баке Јелене Радојичић Бухач (87) и Канон Светим новомученицима јасеновачким.