Bar Litija

Svetosavska Litija – Barani svečano dočekali svetinje Svetog Save

U okviru Svetosavske litije koja ovih dana, po blagoslovu Mitropolita Crnogorsko-primorskog G. Amfilohija i Episkopa Budimljansko-nikšićkog G. Joanikija, prolazi kroz više gradova Crne Gore, i u kojoj se na blagoslov i poklonjenje vjernima nosi Krst Sv. Save iz riznice manastira Savine kod Herceg Novog, svetiteljev epitrahilj koji se čuva u Cetinjskom manastiru i paterica Sv.Save iz riznice manastira Morače, na Savindan popodne ove svetinje su pristigle u Saborni hram Sv. Jovana Vladimira u Baru.

Barsko sveštenstvo sa velikim brojem vjernog naroda dočekali su pomenute svetinje na platou hrama.

Po ulasku u hram služena je večernja služba sa petohljebnicom kojom je načalstvovao jeromonah Makarije iz manastira Savine, a potom je pročitan i akatist Svetitelju Savi.

Narednog jutra, u nedjelju 28.januara služena je Sveta Liturgija u Sabornom barskom hramu. Evharistijskim sabranjem je načalstvovao iguman Cetinjskog manastira arhimandrit Metodije Ostojić. Sasluživali su protojerej-stavrofor Radoman Mijajlović, jeromonah Makarije iz manastira Savine, iguman manastira Podmaine Rafailo Boljević, paroh ulcinjski protojerej Siniša Smiljić, barski parosi protojerej-stavrofor Slobodan Zeković, protojereji Jovan Plamenac i Ljubomir Jovanović, jereji Mladen Tomović, Nikola Radović i Aleksandar Orlandić, kao i đakon Krsto Avdalović iz Eparhije Zahumsko-hercegovačke. Nakon pročitanog Jevanđelja nadahuto je besjedio jeromonah Makarije.

Mnoštvo vjernog naroda, posebno djece, pričestio se prečistim Tajnama Tijela i Krvi Gospodnje.

Tokom cijele službe narod je sa ljubavlju pristupao da cjeliva Krst, epitrahilj i patericu Sv. Save.

Sabaranje je nastavljeno posluženjem u kripti Sabornog hrama