1

U manastiru Đurđevi Stupovi svečano dočekane svetinje Svetog Save

U okviru Svetosavske Litije koja ovih dana, po blagoslovu Mitropolita crnogorsko-primorskog G. Amfilohija i Episkopa budimljansko-nikšićkog G. Joanikija, prolazi kroz Crnu Goru, a u kojoj se nosi Krst Svetog Save iz riznice manastira Savine kod Herceg Novog, svetiteljev epitrahilj koji se čuva u Cetinjskom manastiru i paterica Svetog Save iz riznice manastira Morače, u petak 3. februara 2018,  ove svetinje su pristigle u manastir Đurđevi Stupovi.

Sveštenstvo beranskog namjesništva i monaštvo Manastira su sa brojnim vjernim narodom dočekali pomenute svetinje.

Po ulasku u hram služena je večernja služba kojom je načalstvovao protojerej-stavrofor Dragan Ristić, arhijerejski namjesnik beranski. U nastavku večernje služen je moleban Presvetoj Bogorodici.

Vjernom narodu obratio se sveštenik Ristić, pozdravivši jeromonaha Rafaila Boljevića, igumana manastira Podmaine, u čijoj pratnji su velike Svetinje stigle u manastir Đurđeve Stupove. O. Rafailo je nadahnuto besjedio sveštenstvu, monaštvu i sabranim vjernicima.

Narednog dana, u subotu 3. februara, u manastiru Đurđevi Stupovi služena je Sveta Liturgija. Evharistijskim sabranjem je načalstvovao jeromonah Rafailo Boljević, iguman manastira Podmaine. Sasluživali su protojerej-stavrofor Dragan Ristić, protojerej Nenad Bubanja, jerej Slobodan Radojević, jeromonah Filotej Marković i jerođakon Pajsije Đerković.

Pojali su monasi bratstva Podmaine i sveštenstvo beranskog namjesništva.

Brojnim vjernicima, riječima pastirske besjede obratio se jeromonah Rafailo.

Vjerni narod se, u velikom broju, pričestio Svetim Tajnama Tijela i Krvi Gospodnje.

Tokom cijele službe narod je sa ljubavlju pristupao da cjeliva Krst, epitrahilj i patericu Svetog Save.

Sabranje je nastavljeno posluženjem i trpezom ljubavi.

Nakon što su se vjernici poklonili svetinjama Svetog Save Svetosavska Litija je nastavila put ka Nikšiću.