Svetosavska Akademija Na Poscenju

Светосавска свечаност у шавничком селу Пошћење

Име: 22.01.2018. Sabor Kosovcica Svetosavska Akademija; Опис: Светосавска свечаност у шавничком селу Пошћење Тип: audio/mpeg

Сабором братства Косовчића, који је, у славу Светог Саве, првог Архепископа српског, одржан у шавничком селу Пошћење, у недјељу 21. јануара 2018, почеле су традиционалне Светосавске академије у Епархији будимљанско-никшићкој.

Најприје је свету Литургију у храму Успенија Пресвете Богородице, у Пошћењу, служило свештенство и монаштво Епархије будимљанско-никшићке и Митрополије црногорско-приморске. Началствовао је архимандрит Исаија Крговић, игуман манастира Бијела код Шавника, а саслуживали су јереји Божидар Ћеранић, парох ријечки и Драженко Ристић, парох шавнички.

Svetosavska Akademija Na Poscenju 1О личности Светог Саве, Светитеља кроз кога је просијао Христов лик, да свијетли нашем роду у вјечности, бесједио је архимандрит Исаија.

У славу Светог Саве, који је Небески заштитник братства Косовчића, а који са Српском православном општином Шавник, традиционално, организују Светосавску свечаност у селима Пошћење и Дужи, благосиљан је и преломљен славски колач.

По одслуженој Литургији духовна академија настављена је у дому на Пошћењу.

Светосавску бесједу је одржала проф. др Драга Бојовић, напомињући да није нимало случајно што светосавске свечаности крећу баш из Дробњака „племена јака“, од братства Косовчића које, у име свог племена и Црне Горе, храни и прославља мит о Косову и Метохији, Светосавље као образац живота овог народа и српски вуковски  језик, који је похранио вјекове.

Сабрање је, у име домаћина, поздравио Томаш Ћоровић, а у програму Светосавске академије су учествовали појци, пјесници, глумци, народни гуслари.