Rumija

Тројчиндан на Румији

Име: 07.06.2020-Otac Slobodan zekovic Rumija; Опис: Тројчиндан на Румији Тип: audio/mpeg

Традиционално празник Свете Тројице, 7. јуна, свечано је прослављен на планини Румији изнад Бара, у цркви која је посвећена управо овом празнику

На овај велики празник, на врх Румије износи се крст Светог Јована Владимира, реликвија стара више од миленијума. Крст чува братство Андровића из Микулића.

Само једном у години, светиња “угледа свјетлост дaна” о Тројичиндану, када крст износе на врх планине Румије. Ове године крст светог Јована Владимира на врх Румије носила су браћа Горан и Милан Андровић.

Као и претходних година, литија са крстом светог Јована Владимира у молитвеном ходу кренула од манастира светог Сергеја Радоњешког у два часа послије поноћи. На врх Румије литија је дошла у недељу, раним јутарњим сатима, након чега је почела служба.

На Тројчиндан, у цркви на Румији Свету литургијусу служили протојереј Јован Пламенац, протојереј-ставрофор Слободан Зековић и свештеник Никола Радовић, уз молитвено учешће великог броја вјерника међу којима је било и дјеце.

“На Тројчиндан, у цркви свете Тројице много људи се причестило. Било је дивно, доста вјерника, много дјеце”, казао је отац Јован Пламенац. Са несаломивом вјером у Бога вјерници који се причестили у цркви свете Тројице, пењу се на врх Румије, 1 596 метара, без капи воде.

извор: Новости