Stara Srbija I Albanija

U Beogradu promovisana knjiga “Stara Srbija i Albanija“ Ivana Jastrebova

Ime: 05.03.2019. PROMOCIJA KNJIGE STARA SRBIJA I MAKEDONIJA RUSKI DOM Beograd; Opis: Stara Srbija i Albanija Tip: audio/mpeg

U Ruskom domu u Boegradu 20. februara 2019. godine održana je promociji knjige „Stara Srbija i Albanija“ Ivana Jastrebova, čiji se prevod na srpski jezik objavljuje po prvi put u izdanju Službenog glasnika, 130 godina posle smrti autora. Prevod knjige je radila Vesna Smiljanić Rangelov, a redakturu prevoda i pogovor – Borisav Čeliković.

O knjizi su govorili književnik Petar Arbutina, istoričar prof. dr Miloš Ković, prof. dr Boško Suvajdžić istoričar književnosti i urednik izdanja Borislav Čeliković.

Ivan Stepanović Jastrebov (1839-1894), proveo je svoj radni vek na Balkanu kao diplomatski predstavnik Ruske carevine. Dužnost ruskog konzula u evropskoj Turskoj omogućila je Jastrebovu, pasioniranom istraživaču, da proputuje i upozna Staru Srbiju, Makedoniju i Albaniju, kao i da ih svestrano izuči.

Njegovo djelo „Stara Srbija i Albanija“ treba posmatrati kao važan izvor za proučavanje Podrimlja u drugoj polovini XIX vijeka, i to u geografskom, istorijskom, etnografskom i demografskom pogledu. To su krajevi u kojima je nekoliko vekova trajao proces potiskivanja srpskog stanovništva, koji je okončan u drugoj polovini XX i početkom XXI veka njegovim potpunim protjerivanjem.