Danilovgrad

У Даниловграду промовисана књига о Острогу

Име: 13.06.2018 PROMOCIJA KNJIGE O OSTROGU U DANILOVGRADU; Опис: "13.06.2018_ PROMOCIJA KNJIGE O OSTROGU_U DANILOVGRADU". Тип: audio/mpeg

Књига „Острог (1666/1667) неимари духовности у Даниловграду“, аутора Милорада Б. Бошковића у уторак 12. јуна је у Центру за културу у Даниловграду сабрала Бјелопавлиће, као и све оне који се годинама надахњују и живе овом светињом и Божјим угодником Светим Василијем.

Испред организатора промоције присутнима се обратио мр Огњен Јововић, предсједник Удружења Бјелопавлића „Бијели Павле“ из Даниловграда који је истакао да се промоција одржава у склопу редовних активности под  називом “ Траг забораву“  у оквиру којих се представљају теме подсјећања на значајне а заборављене личности, институције из историје и традиције Бјелопавлића. Он је истакао да иако је Бошковић прави аутентични Бјелопавлић да је ово прво представљање једног његовог дијела у завичају.

Протојереј ставрофор Брајовић сматра да је Бошковићева књига отпор преовлађујућем безавичајном писању и да због тога представља раритет на данашњој духовоној сцени.

Говорећи о  књизи „Острог (1666/1667) неимари духовности у Даниловграду“ проф. др Светислав Г. Поповић, декан Архитектонског факултета у Подгорици који је и рецензенат ове књиге, казао је да је овај простор пружао непоновљив доживљај свјетским умјетницима, а нарочито архитектама који су налазили инспирацију у јединствености архитектонског облика који се рађао из вертикалне литице, високо на планини острошке греде и као такав, послужио је за обликовању других простора. Отвори на манастиру, који су спонтано настали на лицу манастирског здања из потребе заштите у тешким временима, постали су тема изучавања путника намјерника који су касније постали имена у светској архитектури.

Аутор Милорад Б. Бошковић захвалио се свима који су помогли да ова књига угледа свјетлост дана и истакао да је и данас Острог највеће светилиште словенског југа, мјесто наде гдје се сабирају људи свих вјера и нација, сви различити а опет сродни. Историја Острога се није завршила, она се свакоднево збива и непрекидно тече. И овог трена на Острошкој греди изнад Бјелопавлићке благословене земље укрштају се вјетрови и повезују вјекови.

-Књига  Острог неимари духовности је оданост светости, одбрани православља и слободе народа и личности човјека, слободе и културе као покретачке енергије и спокојства, рекао је аутор исказујући слово дубоке оданости и дивљења неимарима духовности и поклоницима из свијета што су сачували светост и оставили генерацијама благо манастира Острог.

У својој духовно пастирској поуци Архиепископ цетињскиМмитрополит црногорско-приморски Амфилохије је подсјетио да је на крају Јовановог Јеванђеља записано да оно што је све изговорио Христос не би могло стати у читав свијет књига и казао да је манастир Острог једна од тих Христових књига.

Митрополит Амфилохије је истакао да све што се гради на светим личностима, памћењу, њиховим моштима и дјелу остаје и о њима се увијек пише као што је и ова књига  „Острог (1666/1667) неимари духовности у Даниловграду“,

Модератор овог надахнутог сабрања био је протојереј Никола Пејовић.

Књиге „Острог (1666/1667) неимари духовности у Даниловграду“, аутора Милорада Б. Бошковића објављена је по благослову митрополита црногорско-приморског Амфилохија а у издању манастира Острог и Издавачке куће „Светигора“.