3

У Друштву црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу, у понедјељак 17. фебруара 2020. одржано је вече Биљане Живковић из Београда.

Име: sa promocije knjige biljane zivkovic; Опис: Вече Биљане Живковић из Београда Тип: audio/mpeg

Сусрет са књижевницом, публицистом, новинарком Биљаном Живковић у Никшићу био је планиран кроз промоцију њених књига: „Срби у Албанији“,  „Приморско православље“ и „Срби у Албанији”.

На тој промоцији требао је да говори професор Светозар Ћираковић, који се, на жалост, недавно упокојио. С тога је ово вече, на захтјев г.-ђе Живковић,  протекло у свијетлу одавања поште уваженом професору Светозару Ћираковићу и његовом ангажману при школи српског језика у Скадру, коју је, са великом љубављу и трудом водио 14 година.

1Биљана Живковић је веома надахнуто и емотивно говорила о његовом мисионарском подвигу и огромном ентузијазму у описмењавању бројних генерација српског народа у Скадру. Навела је да је, више пута, била очевидац поштовања које је професор Ћираковић уживао, не само код Срба који живе у Албанији, већ и самих Албанаца. Истакла је и огромну заслугу Митрополије црногорско-приморске и Високопреосвећеног Митрополита Амфилохија у оснивању и раду школе српског језика у Скадру.

Вече је водила проф. Марија Јелић која је, овом приликом, прочитала пјесму коју је књижевник Борис Јовановић посветио покојном професору Ћираковићу, као његов бивши ђак. Професор Радинко Крулановић је, такође, казао своју пјесму посвећену никшићком и скадарском професору Светозару Ћираковићу.

Вече је организовала Матица српска – Друштва чланова у Црној Гори, а, осим бројне публике, присуствовала јој је и породица покојног професора Ћираковића.