Manastir Dajbabe

Manastir Uspenija Presvete Bogorodice na Dajbabskoj gori

U manastiru Dajbabe svečano proslavljen praznik Cvijeti i Sveti Simeon Dajbabski

Ime: 01.04.2018 DAJBABE O. NIKON; Opis: U manastiru Dajbabe svečano proslavljen praznik Cvijeti i Sveti Simeon Dajbabski Tip: audio/mpeg

U manastiru Uspenija Presvete Bogorodice na Dajbabskoj gori u Podgorici u nedjelju 1. aprila svečano i molitveno je proslavljen praznik ulaska Gospoda Isusa Hrista u Jerusalim-Cvijeti i praznik Prepodobnog Simeona Dajbabskog čije se Svete mošti čuvaju u ovoj Svetinji.

Vjerni narod sabran pred manastirskom kapijom ušao je, prema tradiciji, sa magaretom, pjesmom na usnama i palminim i vrbovim grančicama u rukama, u manastirsku portu, simvolizujući na ovaj način slavni ulazak Isusa Hrista u Jersalim.

Svetu Liturgiju povodom praznika Cvijeti i slave ove Svete Obitelji- praznika prepodobnog Simeona Dajbabskog služili su iguman manastira Arhimandrit Danilo (Bel), jeromonah Nikon (Kokotović) iguman manastira Donji brčeli u Crmnici i sveštenik Zlatko Vasić iz Zete.

Nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja riječima liturgijske besjede vjernicima se obratio jeromonah Nikon (Kokotović), koji je rekao da je na današnji dan grad Jerusalim susreo i primio jednog izuzetnog pobjednika, pobjednika nad smrću- Gospoda našeg Isusa Hrista koji je pobijedio tri najveća neprijatelja ljudskog postojanja: grijeh, đavola i smrt.

,,Naša hrišćanska pravoslavna vjera je vjera u trojičnog vaskrslog Hrista, vjera u Vaskrsenje i vječni život. Svjedoka Vaskrsenja imamo svuda oko nas, a jedan od njih je upravo ovdje na ovoj Gori dajbabskoj- starac naš Simeon Dajbabski“- rekao je otac Nikon.

On je dodao da je i današnje sabranje u manastiru Dajbabe pravi primjer vjere u Vaskrsenje.

,, Kao što su dječica, na današnji dan- Cvijeti, dočekivala Hrista sa cvijećem i pjesmom tako i mi vjernici treba da sretnemo Isusa Hrista sa cvijećem vrlina i dobrih djela“- podsjetio je iguman manastira Brčeli, otac Nikon.

U toku Svetog Bogosluženja prelomljen je slavski kolač povodom praznika prepodobnog Simeona Dajbabskog, manastirske slave Dajbabske Svete obitelji, koja čuva mošti ovog Svetitelja naše Crkve.

Na kraju Svetog Bogosluženja upriličena je praznična trpeza hrišćanske ljubavi za sve sabrane vjernike.