Manastir Savina

Manastir Savina

U manastiru Savini svečano dočekane svetinje Svetog Save

Ime: 02.02.2018 SVETOSAVSKA LITIJA SAVINA; Opis: U manastiru Savini svečano dočekane svetinje Svetog Save Tip: audio/mpeg

Blagoslovom Njegovog visokopreosveštenstva Mitropolita Amfilohija vernici u Crnoj Gori imaju retku priliku da se poklone objedinjenim svetinjama Svetog Save koje se čuvaju u manastirima Mitropolije crnogorsko- primorske: kristalnom krstu koji se čuva u riznici manastira Savine, epitrahilju koji se nalazi u Cetinjskom manastiru i paterici iz riznice manastira Morače.

Nakon Podgorice, Bara, Budve, Tivta i Kotora ova litija je na radost vernika Herceg Novog i okoline stigla do Svetouspenskog manastira Savine.

Večernju službu i akatist Svetom Savi Srpskom u četvrtak uveče služilo je više sveštenika iz Herceg Novog, Srbije i Republike Srpske. Besedom se obratio sveštenik iz Beograda otac Rajko Raič koji je između ostalog svojim rečima izgovorio misli bezmalo svih prisutnih u prepunom hramu- da je ova litija toliki blagoslov kao da su ovde ispred nas Savine mošti, i da je sam Sveti Sava prisutan sa nama ovde u svojoj Savini koja po njemu i nosi ime.

Krst Svetog SaveI u petak ujutru je bilo veoma svečano. Svetu liturgiju služilo je više sveštenika i sveštenomonaha a načalstvovao je arhimandrit Stefan, iguman manastira Zočišta na raspetom Kosmetu koji je nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja bogonadahnuto besedio. Pošto je ovo veliko sabranje održano na dan kada proslavljamo svetog Makarija egipatskog, nebeskog pokrovitelja Savinskog namesnika jeromonaha Makarija, proslavljen je i njegov imendan i prerezan slavski kolač. Manastirsko bratstvo sa prisutnim sveštenstvom i vernima se molitveno setilo i arhimandrita Justina, igumana savinskog i dečanskog kome se u januaru navršilo 13 godina od upokojenja pa je ovom prilikom odslužen parastos na njegovom grobu.

Usledilo je posluženje za sve prisutne nakon čega je Svetosavska litija nastavila svoj put noseći blagoslov Svetoga Save Srpskog dalje na sever Crne Gore.