Vladika Joanikije Promocija

U okviru Beranskog kulturnog ljeta promovisana knjiga vladike Joanikija

Promocijom knjige „Svjetlost svijetli u tami“ Njegovog preosveštenstva Episkopa budimljansko-nikšićkog g. Joanikija, sinoć je počela tradicionalna manifestacija „Beransko kulturno ljeto“

Poštujući mjere NKT – a za opštinu Berane, promocija knjige Preovećenog vladike nije održana u sali Centra za kulturu kako je ranije zakazano, već u Vladičanskom dvoru manastira Đurđevi stupovi bez prisustva publike.

Izdavači knjige „Svjetlost svijetli u tami“ su Eparhija budimljansko-nikšićka i izdavačka kuća “Štampar Makarije” iz Beograda.

Mitropolit Amfilohije u predgovoru knjige „Svjetlost svijetli u tami“ vladike Joanikija je zapisao da “iako je ovaj zbornik pisan u različitim prilikama, o raznim ličnostima i pojavama sa kojima se pisac susretao, sve to sjedinjuje jedinstvena ljepota jezika, nenametljivo razmišljanje i zaokruženost doživljaja pjesnički izraženog i oblikovanog”.

O knjizi su pored autora govorili pjesnik i izdavač Radomir Uljarević, dr Budimir Aleksić, Veselin Matović – glavni urednik časopisa za srpski jezik, književnost i kulturu “Slova“ i Damjan Ćulafić – urednik časopisa “Tokovi“.

Vladika Jonikije je kazao da su tekstovi sabrani u ovoj knjizi nastajali u raznim prilikama, raznim povodima, odnosno “češće u neprilikama i komplikovanim podovima”.

“Povodom dvadesetogodišnjice moje hirotonije episkopske, sveštenici Eparhije budimljansko-nikšićke su me prinudili da sakupim ove tekstove koje sam ranije objavljivao. Urednik g. Radomir Uljarević i urednik “Sveviđa” protojerej Nikola Marojević su napravili ove cjeline i našli u tekstovima zajedničku nit iako su pisani na razne teme. Tek kad sam uzeo knjigu u ruke i još jednom je pregledao, vidio sam da ima logike što su radovi sabrani.”

Podsjetio je da je upravo Mitropolit Amfilohije, pišući predgovor za knjigu, dao ovaj odgovarajući naslov „Svjetlost svijetli u tami“.

Na kraju Preosvećeni vladika je zablagodario svima koji su učestvovali u pripremi ove knjige, kao i njene promocije.

“Bila je Božija volja da tek poslije godinu dana imamo prvu zvaničnu promociju knjige, da je promovišemo upravo ovdje u manastiru Đurđevi stupovi, gdje je većina ovih tekstova i nastala, bez prisustva naroda. Svakako ova promocija, koju je organizovao Centar za kulturu Berane, uz podršku predsjednika opštine g. Dragoslava Šćekić, ima svoj poseban kvalitet i ja sam blagodaran organizatorima, našim prijateljima koji su govorili o knjizi i svima koji su dali doprinos da ona ugleda svjetlost dana”, kazao je Njegovo preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki g.  Joanikije.

Promociju je direktno prenosio Ostrog TV studio.

Vesna Dević