11

U Podgorici predstavljena knjiga Miloša K. Vojinovića i mr Tadije Boškovića „Komunistički zločini u Crnoj Gori i Hercegovini 1941. i 1942. godine“

Ime: 04.02.2018 Promocija knjige-Komunisticki zlocini u Crnoj Gori i Hercegovini 1941. i 1942. godine; Opis: Komunistički zločini u Crnoj Gori i Hercegovini 1941. i 1942. godine Tip: audio/mpeg

U kripti hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sinoć je predstavljena knjiga „Komunistički zločini u Crnoj Gori i Hercegovini 1941. i 1942. godine“, autora Miloša K. Vojinovića i mr Tadije Boškovića.

Akademik Matija Bećković rekao je da ova knjiga i nije knjiga nego rana.

„Rana nad ranama Crne Gore, rana koja je, kako je kazao pesnik, zinula uvrh Crne Gore, a dno joj je u Egejsko more. Zato je govoriti o ovoj knjizi isto što i ticati u tu ranu koja je ostala nezaceljena osamdeset godina“, kazao je on.

Dodao je da su od te rane nastale sve ostale i od nje počinju sve stranputice koje su nas dovele dovde.

„Proteklih decenija o njoj je pričano mnogo, ali je kazano malo, u suštini gotovo ništa. U međuvremenu je izbio novi domaći rat, a da se ni onaj stari svetski nije čestito završio niti je o njemu rečena prava reč. Novi rat još traje, rušeći sve za šta se ginulo u prethodniom. Pobednici su pisali istoriju, ne samo svoju već i pobeđenih ne sumnjajući u svoju verziju. Pobednik  nikad nema problema sa pristalicama koji naknadno pristižu sa svih strana kao prvoborci bojeva u kojima nisu usčestvovali“, rekao je Bećković.

Kazao je da je i naše vrijeme potvrdilo staru istinu da niko ne može biti sudija u sopstvenoj stvari.

„Vlast i mržnja bili su u obavezi u školi, u sudu, u štampi, domaćem vaspitanju. Najglasniji su se zaposlili kao činovnici mržnje i laži. Progonili smo i prezirali jedni druge ne bismo li bili napredni i progresivni. Na kraju se ispostavilo da nismo ratovali ni skim sem jedan s drugim i toliko se delili da ima onih koji još nisu primetili da nas nema ni kad smo zajedno. Tako prođe gotovo čitav vek a mi kao da još ne umemo ni da završimo staru ni da započnemo novu priču, a sve više sumnjamo u njen smisao i sve manje znamo kome bismo je i zašto pričali“, poručio je Bećković.

Bećković je kazao da smo hrabri onoliko koliko smo sposobni da pogledamo istini u oči.

„Nema slobode izvan istine. Laž je čedo kukavičluka. Svetost i moral se ne dele prema stranama i strankama ni pravda prema državama ni istina prema nacijama. Zato je radosna i blagoslovena vest koja se čula ovih dana da su nse u Crnoj Gori grlili i mirili potomci četnika i partizana. Pošto smo se pomirili sa svakim, vreme je da se pomirimo i sa samima sobom, svojom sudbinom i istorijskim udesom“, zaključio je Bećković.

Miloš Vojinović je kazao da se radi o štivu koje ima za cilj samo jedno – istinu o tom periodu naše istorije.

Tadija Bošković zahvalio je svima koju su pomogli da knjiga ugleda svijetlo dana, posebno Mitropolitu Amfilohiju.

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije evocirao je svoje uspomene iz djetinjstva koje se poklopilo sa krvavim patrizansko-četničkim bratoubilačkim kolom i zapitao se da li iko ko ima pameti može posumnjati da Draža Mihailović nije bio antifašista kad je sve do druge polovine 1944. godine bio vojni ministar u kraljevskoj vladi u Londonu.

„To bi onda značilo da je i ta vlada bila fašistička, onda bi valjda i Čerčil bio fašista. Drugo je pitanje što je Čerčil, pod Staljinovim pritiskom izdao svoga saveznika i njega i njegov pokret prepustio revolucionarima koji su u tom dijelu svoje borbe prestali da budu antifašisti i postali bogoubice i bratoubice u svome narodu“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Kazao je da je u naše vrijeme neokomunizam zavladao onom strujom našeg društva koja je naslijedila i vlast i moć i slast onih prvih komunista.

„Ovi današnji su, nema nikakve sumnje, nastavak onih prethodnih, samo što su od njih uzeli ono što je najgore i na tome grade budućnost. I onda su iz tog razloga stvorili nove diobe, nezapamćene u Evropi. Toga tamo niti je bilo niti će biti“, rekao je Mitropolit Amfilohije.

Pjesnik Blagoje Baković je kazivao svoje stihove, a u programu je još učestvovao guslar Vaso Đondović.

Moderator promocije bio je sveštenik Predrag Šćepanović.

Rajo Vojinović

Video: Ostrog TV

Foto: Boris Musić