Sveti Simeon Podgorica

U Podgorici toržestveno i molitveno proslavljen Prepodobni Simeon Mirotočivi

Ime: 03.03.2018-PROSLAVA SVETOG SIMEONA-PODGORICA; Opis: U Podgorici toržestveno i molitveno proslavljen Prepodobni Simeon Mirotočivi Tip: audio/mpeg

Njegovo Visokopreosveštenstvo Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko-primorski G. Amfilohije, uz sasluženje preosvećene gospode episkopa: Budimljansko-nikšićkog Joanikija, Raško-prizrenskog i kosovsko-metohijskog Teodosija, Bihaćko-petrovačkog Sergija, velikog broja sveštenoslužitelja i uz molitveno učešće vjernog naroda, služio je u subotu 3. marta 2018. godine Svetu Arhijerejsku Liturgiju u Sabornom hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, povodom proslave praznika Svetog Simeona Mirotočivog-Stefana Nemanje.

,,Ako smo ikad bili ljudi i narod Božji koji je živio tajnu Vaskrsenja Hristovog uživajući sve blagoslove neba i zemlje onda smo to bili u vrijeme Stefana Nemanje, i to sve zahvaljujući upravo njemu- Svetom Simeonu Mirtotočivom“- kazao je, između ostalog, Vladika Sergije u arhipastirskoj besjedi, kojim se obratio sabranim vjernicima nakon pročitanog začala iz Svetog Jevanđelja.

Nakon Svete Liturgije, ulicama Podgorice je, od Sabornog hrama do Nemanjinog grada na ušću Ribnice u Moraču prošla tradicionalna Svetosimeonovska litija. Potom je na Nemanjinom gradu priređena praznična akademija na kojoj je prazničnu besjedu izgovorio istoričar Miloš Ković.

Ković  je kazao da Svetog Simeona Mirotočivog slavimo i danas, više od osam stotina godina od kada je rođen ovdje u Ribnici, današnjoj Podgorici, i zapitao se šta jedan kult čini tako trajnim, živim i djelatnim već punih osam vijekova i jesmo li mi, i zašto jesmo ili nismo, potomci Svetog Simeona.

Visokopreosvećeni Mitropolit G. Amfilohije je zablagodario upravi grada Podgorice za binu koju su podigli.

Mitropolit Amfilohije sa arhijerejima i sveštenstvom je potom, pred lavrom Svetog Simeona na Nemanjinom gradu, osveštao spomenik Svetom Simeonu Mirotočivom, rad vajara dr Miodraga Živkovića.

“Radujemo se da se Sveti Simeon ponovo vratio ovdje preko ove svoje lavre, ovog manastira a sad i preko svog lika koji je uradio dr Miodrag Živković“- kazao je Mitropolit Amfilohije.

Foto: Jovan Radović