Promocija Podgorica

U podgoričkom Sabornom hramu predstavljena knjiga Vladike Atanasija (Jevtića) „Od Kosova do Jadovna“

U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici 24. decembra je predstavljena knjiga umirovljenog Episkopa zahumsko-hercegovačkog g. Atanasija (Jevtića) „Od Kosova do Jadovna“. O knjizi su, pored autora, govorili i Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije i protojerej-stavrofor Velibor Džomić.

Promocija Podgorica 2

Oni smatraju da nije nimalo čudno što ova knjiga za 30 godina doživljava devet izdanja, budući  da je u njoj Vladika Atanasije ispisao svu tragediju Srba na Kosovu i Metohiju, te da je tu tragediju doživio kao svoju.

Naglasili su da ta tragedija nije samo rezultat političkih i ostalih sukoba u našem vremenu. Njeni korijeni su mnogo dublji i nalaze se čak u srednjem vijeku.

Protojerej-stavrofor Velibor Džomić kazao je da je knjiga Vladike Atanasija budilnik za sveukupno srpstvo i da je 1987. godine, kada se prvi put pojavila, pokrenula teme koje su bile potisnute.

Rekao je da autor knjige treba da gostuje u svim gradovima i na svim televizijama, da govori o ovoj temi i da tako budi svetosavsku, svetolazarevsku i kosovsko-metohijsku dušu.

Promocija Podgorica 5

„Ne sluti na dobro kada ni neki crkveni mediji ne obraćaju pažnju na ovu knjigu. U ovom djelu objavljeni su putopisi nekadašnjeg jeromonaha Atanasija koji nas približavaju i uvode u tu našu najveću ranu. Ukoliko do sada niko ništa nije znao o Kosovu i Metohiji, nakon čitanja ove knjige saznaće sve što treba i biće mu jasno šta se sve to događalo u toj srpskoj zemlji. Knjiga je zapravo molitva i brojanica nekadašnjeg jeromonaha Atanasija i potresno svjedočanstvo o nama samima“,  kazao je otac Velibor Džomić.

Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije rekao je da je ova knjiga Vladike Atanasija svjedočanstvo o jednom vremenu i narodu koji se našao na putu političkih i ostalih sukoba.

„Ova knjiga bi trebalo da dođe do onih koji danas upravljaju sudbinom našega naroda. Prije svega mislim na vlastodršce iz Crne Gore, i nadam se da će i oni biti u prilici da prelistaju njene stranice. Nadam se da će se nakon toga vratiti pravom putu, odnosno Kosovu i Metohiji, i da će se pokajati za ono što danas rade i priznaju tobožnje nezavisno Kosovo. Taj čin aktuelne vlasti Crne Gore je najveće njeno izdajstvo u istoriji, i to ne samo prema Kosovu nego i prema Crnoj Gori“, naglasio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Promocija Podgorica 3

On kaže da se današnja Crna Gora gradi na temeljima bratoubilaštva, a da se na tome ne može izgraditi stabilna država. Prema njegovim riječima, kamen temeljac današnje Crne Gore postavljen je prilikom rušenja kapele na Lovćenu, a priznanje lažne države Kosovo od strane crnogorske vlasti je zapravo nastavak tog zločina.

„Crna Gora će se vratiti sebi kada se vrati Kosovu i Metohiji. Ona se mora graditi na idejama kralja Nikole i kralja Aleksandra Karađorđevića. Treba znati da su granice nekadašnje Zetske banovine zapravo granice o kojima je sanjao kralj Nikola, ali i Sveti Petar Cetinjski, a one su obuhvatale i dijelove Kosova“ kazao je on.

Promocija Podgorica 6

Takođe je istakao da mnogi ne znaju da je današnja himna Crne Gore po stihovima Sekula Drljevića prvi put izvedena u ustaškoj nezavisnoj državi Hrvatskoj u aprilu 1945. godine, kada je od zarobljenih ostataka Jugoslovenske vojske u Otadžbini iz Crne Gore nasilno stvorena vojska tzv. nezavisne Crne Gore.

„Na tim temeljima Crna Gora nema budućnosti i ona ne smije da zaboravi na stradanja na Kosovu i Metohiji o kojima svjedoči ova knjiga“, poručio je Mitropolit Amfilohije.

Vladika Atanasije je govorio o događajima koji su pokrenuli pisanje ove knjige, prije svih o paljenju Pećke patrijaršije 1981. godine.

„Glavni krivac za sve što se danas dešava na Kosovu je Tito. On je omogućio da balisti tokom Drugog svjetskog rata protjeraju preko 100.000 Srba, a potom je zabranio njihov povratak. Od tada, pa sve do danas malo šta se promijenilo, što dokazuje da su u Crnoj Gori i Srbiji na vlasti neokomunisti koje nazivam i neofašistima. Oni neće da čuju da je po prvim pisanim popisima na Kosovu i Metohiji prije više vjekova bilo samo četiri do pet procenata arbanaškog stanovništva“, rekao je on.

Promocija Podgorica 4

On je odbacio tumačenje aktuelne vlasti u Srbiji da kosovska ideja pripada mitologiji i naglasio da su sva velika djela nastala na osnovu velikih ideja i da su za to primjer Grci koji su na taj način izgradili svoje postojanje.

„Vjera i stradanje su velike svetinje, i svojim stradanjima na Kosovu i Metohiji Srbi su dokazali da su biblijski narod. Imamo dosta nedostataka, ali Kosovo je naš arhetip i bez njega ne postojimo kao narod“, zaključio je Vladika Atanasije.

Moderator promocije, kojoj je prisustvovao veliki broj pravoslavnih Podgoričana, bio je protojerej Predrag Šćepanović.

Rajo Vojinović

Video: Ostrog TV

Foto: Jovan Radović