Promocija Filma

U podgoričkom sabornom hramu prikazan dokumentarni film „Grahovsko grdno sudilište“

Ime: 18.03.2018 GRAHOVSKO GRDNO SUDILISTE FILM MITROPOLIT; Opis: U podgoričkom sabornom hramu prikazan dokumentarni film „Grahovsko grdno sudilište“ Tip: audio/mpeg

U kripti podgoričkog sabornog hrama Vaskrsenja Hristovog sinoć je prikazan dokumentarnoi film Veselina Matovića „Grahovsko grdno sudilište”, koji se bavi stradanjem nevinih žrtava komunističkog terora na Grahovu od 1941 – 1945. godine.

Mitropolit AmfilohijeArhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije rekao je da je najdublja rana ona koju brat iskopa u oku svoga brata.

„A upravo to smo ovdje vidjeli. I ne samo ovo što smo noćas vidjeli, već od 1992 – 93. godine ovakvih parastosa i pomena je prepuna Crna Gora, rekao bih više nego bilo koji kraj u Evropi i šire“, kazao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Podsjetio je na parastose žrtvama komunističkog terora koje je služio od kada je na tronu mitropolita cetinjskih u manastiru Podlastva Grbaljska, Lješanskoj nahiji, Đurđevim stupovima, manastiru Morača, manastiru Podmalinsko, Kosijerevu, Hercegovim lukama na Somini, u Ostrogu…

„Iako je bilo veliko protivljenje ondašnjih i današnjih neokomunista da se to uradi, a među njima i onih čiji su očevi i stričevi takođe postradali i sahranjivani tamo. I danas imam u arhivi Mitropolije njihova pisma, jer su se već onda bili dočepali vlasti, da to ne radimo, zatim pisma od SUBNOR-a, Zavoda za zaštitu spomenika da mi time skrnavimo manastir Podlastvu. Ali, bez obzira na taj otpor, mi smo onda, sa petnaest episkopa, sa Patrijarhom Pavlom u Podlastvi sahranili te mučenike“, kazao je on.

„U Podmalinsku su prijetili da će i mene ubiti, postavljali su na put i neke kamione da se ne može proći do manastira, bile su postavljena i vojska i policija“, kazao je Vladika Amfilohije.

Vladika je kazao da u Crnoj Gori još ima neotvorenih jama, naročito oko Cetinja.

„I tu su masovno pobijeni najugledniji ljudi onoga vremena“, dodao je Vladika.

Dodao je da dubina bratomržnje od koje do dana današnjeg boluje Crna Gora ne dozvoljava otvaranje tih jama.

„Nadamo se da će i ostali biti sahranjeni kao što je sahranjen dio ovih koji su postradali na Grahovu. Dio njih je ostao do dana današnjeg ispod onih zgrada na Grahovu. Pa vidjeli ste kakve su te zgrade koje su podizali, u lkakvom su danas stanju, šta je plod bio toga zločina… Sve što su gradili, sve je propalo jer je na zločinu urađeno. Sve zvrji prazno, nema više naroda, jer tu nema Božijeg blagoslova. Ono što nema Božjeg blagoslova, ono ne može da opstane ovdje na zemlji“, poručio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Naglasio je da bogoubistvo uvijek rađa oceubistvo i bratoubistvo i kao primjer naveo slučaj braće Kovačevića sa Grahova koji su tada ubili svog oca.

„U tom znaku su sva zbivanja kod nas u Crnoj Gori od 1941. pa do današnjega dana. I treba imati u vidu da je i ovo što se danas događa u Crnoj Gori plod toga bratoubistva, ove nezapamćene diobe. Dioba je uvijek bilo u Crnoj Gori, plemenskih, bratstveničkih i partijskih. Međutim, ovo danas je otišlo mnogo dublje, a to je plod upravo toga zla i toga zločina, pa je to dovelo do toga da sad jedna majka rađa dvije nacije, da dva brata govore dva jezika, do duboke i otrovne mržnje koja je teško izlječiva dok god na vlasti bude ova hunta neokomunista“, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Veselin MatovicAutor filma Veselin Matović kazao je da je film nastao iz tri televizijske serije koje su rađene za Srpsku TV iz Podgorice, koja je i producirala ovo ostvarenje.

Zahvalio je svima koji su pomogli u stvaranju filma.

„Priča o jamama na teritoriji Nikšića, i uopšte u našim krajevima, je nedavno otvorena, ali jame još nijesu otvorene… No dolazi vrijeme i za to“, kazao je Matović.

Moderator promocije bio je protojerej Predrag Šćepanović.