Škola gusala Ulcinj

Otac Siniša Smiljić i Veselin Knežević govore o osnivanju SGD “Kralj Nikola” i škole gusala u Ulcinju

Ime: 19. 10.2020 Skola gusala Ulcinj; Opis: U Ulcinju je osnovano Srpsko guslarsko društvo “Kralj Nikola” Tip: audio/mpeg

Otac Siniša: “Kroz gusle će progovoriti istorija našeg naroda ovdje na ovim prostorima“

U Ulcinju je u nedjelju 18. oktobra osnovano Srpsko guslarsko društvo koje nosi ime oslobodioca Ulcinja kralja Nikole, kao i škola gusala, koja će se, sa blagoslovom ulcinjskog paroha protojereja Siniše Smiljića, održavati u Parohijskom domu.

Otac Siniša Smiljić kaže da će gusle vratiti duh našem narodu kao što su to radile kroz vijekove.

“Gusle su bodrile i podizale moral našeg naroda i zaslužne su za očuvanje istorije i predanja. Kroz gusle će progovoriti istorija našeg naroda ovdje na ovim prostorima“- kaže otac Siniša.

Škola će biti organizovana u skladu sa trenutnom zdravstvenom situacijom i mjerama NKT-a, te će zainteresovani biti naknadno obavještavati o terminima.

Ulcinjanin Veselin Knežević, darivao je školi gusle, rad Jugoslava Grbovića iz Čačka, u nadi da će kako mlađe, tako i starije generacije sve više biti zainteresovane za njegovanje ove stare crnogorske tradicije.

“Školu gusala će voditi istaknuti guslari iz podgoričkog guslarskog društva Vojvoda Mina Radović, kao i ostalih društava”- kaže za Radio ,,Svetigoru“ Veselin Knežević. On je pozvao sve zainteresovane, da se, bez obzira na godine, jer za učenje gusala nikada nije kasno, prijave u narednim danima u Parohijskom domu u Ulcinju kao i putem Fejsbuk stranice Pravoslavni Ulcinj.