Оливер Ивановић

Убијен Оливер Ивановић

Лидер Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“ Оливер Ивановић подлегао је повредама након што је на њега пуцано у Косовској Митровици, потврђено је РТС-у.

На Оливера Ивановића непознати нападачи испалили су више метака. Довезен је у болницу у бесвесном стању, лекари су покушали да га реанимирају, али је Ивановић подлегао повредама.

У 9:30 часова лекари болнице у Косовској Митровици прогласили су смрт Оливера Ивановића.

„Обистиниле су се наше најгоре слутње, лекари су објавили у 9:30 да је Оливер Ивановић преминуо. Покушали су реанимацију, ништа није успело. Он има више прострелних рана у горњем делу тела и нажалост са тиме није могао да се избори“, рекао је Небојша Влајић, адвокат Оливера Ивановића.

Влајић нема информација о томе како је дошло до трагичног догађаја.

Раније је јављено да су на Ивановића пуцали док је улазио у просторије своје странке.

Део града у којем се напад догодио блокирале су јаке полицијске снаге.

Како РТС сазнаје, за 10.30 заказана је конференција за новинаре у болници у Косовској Митровици.

Оливер Ивановић је рођен 1. априла 1953. године у селу Рзнић код Дечана.

Основну школу, средњу школу, као и Машински факултет завршио је у Косовској Митровици. Накнадно је апсолвирао на Економском факултету у Приштини.

Живео је у Косовској Митровици. Био је у браку и имао три сина.

Оливер Ивановић се од јануара 2014. године заједно са још четворицом Срба налазио у притвору у затвору у Косовској Митровици где се теретио за наводни ратни злочин над цивилним становништвом на Косову и Метохији 1999. и 2000. године.

Оптужница је подигнута у новембру 2014. године, а суђење је почело 18. децембра 2014. године.

Због одбијања да га пусте да се брани са слободе Оливер Ивановић је 7. августа 2015. почео штрајк глађу, док је 14. августа због нарушеног здравља пребачен у болницу у Косовској Митровици.

У фебруару 2017. године му је укинута првостепена пресуда и наложено је ново суђење. Потом је био у кућном притвору, а од априла 2017. године је одређено да се брани са слободе.

Oliver Ivanovic

Извор: РТС