Oliver Ivanović

Ubijen Oliver Ivanović

Lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“ Oliver Ivanović podlegao je povredama nakon što je na njega pucano u Kosovskoj Mitrovici, potvrđeno je RTS-u.

Na Olivera Ivanovića nepoznati napadači ispalili su više metaka. Dovezen je u bolnicu u besvesnom stanju, lekari su pokušali da ga reanimiraju, ali je Ivanović podlegao povredama.

U 9:30 časova lekari bolnice u Kosovskoj Mitrovici proglasili su smrt Olivera Ivanovića.

„Obistinile su se naše najgore slutnje, lekari su objavili u 9:30 da je Oliver Ivanović preminuo. Pokušali su reanimaciju, ništa nije uspelo. On ima više prostrelnih rana u gornjem delu tela i nažalost sa time nije mogao da se izbori“, rekao je Nebojša Vlajić, advokat Olivera Ivanovića.

Vlajić nema informacija o tome kako je došlo do tragičnog događaja.

Ranije je javljeno da su na Ivanovića pucali dok je ulazio u prostorije svoje stranke.

Deo grada u kojem se napad dogodio blokirale su jake policijske snage.

Kako RTS saznaje, za 10.30 zakazana je konferencija za novinare u bolnici u Kosovskoj Mitrovici.

Oliver Ivanović je rođen 1. aprila 1953. godine u selu Rznić kod Dečana.

Osnovnu školu, srednju školu, kao i Mašinski fakultet završio je u Kosovskoj Mitrovici. Naknadno je apsolvirao na Ekonomskom fakultetu u Prištini.

Živeo je u Kosovskoj Mitrovici. Bio je u braku i imao tri sina.

Oliver Ivanović se od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba nalazio u pritvoru u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici gde se teretio za navodni ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Optužnica je podignuta u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra 2014. godine.

Zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode Oliver Ivanović je 7. avgusta 2015. počeo štrajk glađu, dok je 14. avgusta zbog narušenog zdravlja prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

U februaru 2017. godine mu je ukinuta prvostepena presuda i naloženo je novo suđenje. Potom je bio u kućnom pritvoru, a od aprila 2017. godine je određeno da se brani sa slobode.

Oliver Ivanovic

Izvor: RTS