Dragoslav Rakic

Uključenje iz Paštrovića: Otac Dragoslav Rakić o novim aktivnostima škole vjeronauke

Nakon svete Liturgije u Paštrovićima održavaće se projekcije duhovnih filmova o čemu nam je govorio protojerej Dragoslav Rakić.

Prvi na repertoaru je ruski pravoslavni crtani film  „Serafima“. Film govori o djevojčici Serafimi, ćerki pravoslavnog sveštenika. Radnja se dešava za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada djevojčica Serafima biva odvojena od porodice i smještena u dječiji dom. U bezbožnoj sredini je čeka niz iskušenja, a u najtežim životnim situacijama joj pomaže Sveti Serafim Sarovski.

Ovaj film je dobra prilika da se objasni djeci da, kako budu odrastala, sretaće dečake i djevojčice koji ne vjeruju u Boga, kao i ljude koji čak ne vole Boga. Da se ponekad može desiti da im neko vidi krstić oko vrata ili kad kažu da veruju u Boga i idu u crkvu, da im neko kaže da su „tupavi i smešni“ zbog toga. To ne treba da nas zabrinjava, već možemo u tom trenutku pomoliti se Bogu u sebi za tu osobu, i možemo tada reći da „iako ti ne vjeruješ i misliš da je to glupo – Bog svejedno postoji“. Djevojčici Serafimi zbog svega nije bilo lako, jer je bila jedina među djecom koju su mama i tata učili da voli Boga.

Međutim, na kraju filma su čak i djevojčice koje su se podsmijevale njenoj vjeri – promijenile na bolje.
Tako se može dogoditi sa svakim djetetom i svakim odraslim čovjekom koji nam u nekom trenutku kaže da je vjerovati u Boga „glupo“.

Takođe, u ovom filmu vidimo još jednu životno potvrđenu istinu a to je da Svetitelji kojima se molimo, koji su naši zaštitnici ili po kojima smo dobili ime – učestvuju u našim životima i ako ih zamolimo za pomoć – na nevidljivi način nam pomažu.