Скулптура 5

Вајар мр. Бојан Микулић: “У овим бурним временима надам се да ће скулптуре Митрополита Амфилохија опстати на мјестима, на која буду постављене, на вјеки вјекова“

Име: 11. 02.2021 Vajar Bojan Mikulic Skulptura Mitropolita Amfilohija; Опис: Покушао сам да дочарам борбени дух блаженопочившег Митрополита Амфилохија на својој скулптури Тип: audio/mpeg

Трагом фотографије младог вајара из Бања Луке Бојана Микулића поред свог новог дјела, статуе блаженопочившег Митрополита Амфилохија, разговарали смо са умјетником.

 

Велика љубав и поштовање према блаженопочившем Митрополиту Амфилохију била је повод да господин Миодраг- Дака Давидовић позове вајара мр. Бојана Микулића и предложи му да уради статуу нашег Митрополита, по узору на скулптуру блаженопочившег Патријарха Павла постављену на Палама, коју је умјетник извајао прошле године.

Микулић је за Радио “Светигору“ казао да је од господина Давидовића сазнао још више дивних детаља о блаженопочившем Митрополиту, посебно о његовом доприносу на очувању вјере Православне и Светиња Божијих, као и за опстанак српског народа на Косову и Метохији.

Припремајући се за ово дјело а и касније док сам вајао, слушао сам Митрополитове бесједе и пратио његов архипастирски рад. Тако сам пожелио да и на скулптури дочарам његов борбени дух, јер је он био борац за вјеру Православну и за сваку људску душу.

То сам покушао да изразим на свом дјелу, Митрополитовим ставом и вјетровима на његовој мантији, кроз које је пролазио својом борбом, интелектом, духовношћу и људскошћу, изразом његовог лика и десном руком која је увијек у неком наративу.

Биће изливене двије статуе у Ливници “Јанковић“ у Смедереву. Заједно са степеништеm и постаментом требало би да скулптура буде висока десет метара. Јако ме занима гдје ће скулптуре бити постављене и радујем се унапријед да их угледам у пуном сјају.

Искрено се надам да ће обје трајати таман колико је и вијек бронзе а то је и 30. 000 година, и да ће опстати на мјестима, на која буду постављене, на вјеки вјекова“- каже вајар мр. Бојан Микулић.

Микулић нам је открио и да планира да уради статуу Светог Василија Острошког, која ће бити постављена у Црној Гори.

Бојан Микулић је рођен у Новом Саду 6. октобра1980. Дипломирао је сликарство на Академији умјетности у Бања Луци, а магистрирао вајарство на Академији ликовних умјетности у Сарајеву.

Самосталне изложбе је имао у Србији, Босни и Херцеговини и САД. Скулптуре које је створио трајно су постављене у Турској, САД, Србији и Босни и Херцеговини. Запослен је у Народном позоришту Републике Српске, и живи у Бања Луци. Скулптуре Бојана Микулића красе и спомен комплекс у Старом Броду.

Слободанка Грдинић