Skulptura 5

Vajar mr. Bojan Mikulić: “U ovim burnim vremenima nadam se da će skulpture Mitropolita Amfilohija opstati na mjestima, na koja budu postavljene, na vjeki vjekova“

Ime: 11. 02.2021 Vajar Bojan Mikulic Skulptura Mitropolita Amfilohija; Opis: Pokušao sam da dočaram borbeni duh blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija na svojoj skulpturi Tip: audio/mpeg

Tragom fotografije mladog vajara iz Banja Luke Bojana Mikulića pored svog novog djela, statue blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija, razgovarali smo sa umjetnikom.

 

Velika ljubav i poštovanje prema blaženopočivšem Mitropolitu Amfilohiju bila je povod da gospodin Miodrag- Daka Davidović pozove vajara mr. Bojana Mikulića i predloži mu da uradi statuu našeg Mitropolita, po uzoru na skulpturu blaženopočivšeg Patrijarha Pavla postavljenu na Palama, koju je umjetnik izvajao prošle godine.

Mikulić je za Radio “Svetigoru“ kazao da je od gospodina Davidovića saznao još više divnih detalja o blaženopočivšem Mitropolitu, posebno o njegovom doprinosu na očuvanju vjere Pravoslavne i Svetinja Božijih, kao i za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Pripremajući se za ovo djelo a i kasnije dok sam vajao, slušao sam Mitropolitove besjede i pratio njegov arhipastirski rad. Tako sam poželio da i na skulpturi dočaram njegov borbeni duh, jer je on bio borac za vjeru Pravoslavnu i za svaku ljudsku dušu.

To sam pokušao da izrazim na svom djelu, Mitropolitovim stavom i vjetrovima na njegovoj mantiji, kroz koje je prolazio svojom borbom, intelektom, duhovnošću i ljudskošću, izrazom njegovog lika i desnom rukom koja je uvijek u nekom narativu.

Biće izlivene dvije statue u Livnici “Janković“ u Smederevu. Zajedno sa stepeništem i postamentom trebalo bi da skulptura bude visoka deset metara. Jako me zanima gdje će skulpture biti postavljene i radujem se unaprijed da ih ugledam u punom sjaju.

Iskreno se nadam da će obje trajati taman koliko je i vijek bronze a to je i 30. 000 godina, i da će opstati na mjestima, na koja budu postavljene, na vjeki vjekova“- kaže vajar mr. Bojan Mikulić.

Mikulić nam je otkrio i da planira da uradi statuu Svetog Vasilija Ostroškog, koja će biti postavljena u Crnoj Gori.

Bojan Mikulić je rođen u Novom Sadu 6. oktobra1980. Diplomirao je slikarstvo na Akademiji umjetnosti u Banja Luci, a magistrirao vajarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Samostalne izložbe je imao u Srbiji, Bosni i Hercegovini i SAD. Skulpture koje je stvorio trajno su postavljene u Turskoj, SAD, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Zaposlen je u Narodnom pozorištu Republike Srpske, i živi u Banja Luci. Skulpture Bojana Mikulića krase i spomen kompleks u Starom Brodu.

Slobodanka Grdinić