2333 12w F

Vaseljenska Patrijaršija organizuje proslavu povodom osam vekova autokefalnosti SPC

Veličanstvena proslava 800 godina Autokefalnosti Srpske pravoslavne Crkve koja je tokom prethodnog vikenda održana u Los Anđelesu u organizaciji Eparhije zapadnoameričke, završena je Svetom arhijerejskom Liturgijom u Hramu Svetog Save u San Gabrielu, kojom je načalstvovao Arhiepsikop Amerike g-din Elpidofor (Vaseljenska Patrijaršija)

Arhiepiskopu Elpidoforu sasluživao je Mitropolit Josif iz Antiohijske patrijaršije, skupa sa Mitropolitom Savom iz Grčke američke arhiepiskopije i zajedno sa arhijerejima Srpske pravoslavne Crkve: novogračaničko-srednjezapadnoameričkim Longinom, kanadskim Mitrofanom, diseldorfsko-nemačkim Grigorijem, raško-prizrenskim Teodosijem, zapadnoameričkim Maksimom, istočnoameričkim Irinejem, bihaćko-petrovačkim Sergijem, buenosairesko-južnocentralnoameričkim Kirilom, zahumsko-hercegovačkim Dimitrijem, Episkopom stobiskim Davidom iz Ohridske Arhiepiskopije i Igumanom Manastira Hilandara arhimandritom Metodijem. Svetoj Liturgiji je molitveno prisustvovao i Arhiepiskop Petar iz Ruske pravoslavne zagranične crkve.

Hram je bio ispunjen vernim narodom, a na Svetoj Liturgiji su svojim glasovima pojali učenici Prizrenske Bogoslovije. Kao i na Liturgiji dan ranije u istom Hramu, Episkopi su se saborno pomolili za zdravlje Patrijarha Irineja koji se trenutno nalazi na bolničkom lečenju na Vojnomedicinskoj Akademiji u Beogradu.

U svom obraćanju prisutnim Arhijerejima i vernom narodu, Arhiepiskop Elpidofor je saopštio odluku Patrijarha Vartolomeja – da Vaseljenska Patrijaršija velikom proslavom u Nikeji obeleži 8 vekova od trenutka kada je Srpskoj Crkvi dodelila Autokefalnost, te da će Njegova Svesvetost na proslavu pozvati Patrijarha srpskog sa svim Arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve.

„Prenosim vam svima od srca najtoplije pozdrave i blagoslov Svjatjejšeg Vaseljenskog Patrijarha Vartolomeja. Narod Srbije, i Srpska Pravoslavna Crkva, su veoma dragi Njegovoj Svetosti. Bliska bratska veza između Srpskih Pravoslavnih i Grčkih Pravoslavnih zajednica postoje već dugi niz godina. Ova jedinstvena proslava nas podseća na reči psalmopevca koji kaže: “Kako je lijepo i krasno, kad sva braća žive zajedno!“ – rekao je u svom obraćanju Arhiepiskop Elpidofor istakavši da se raduje dugom i bliskom odnosu između Majke Crkve Konstantinopolja i Srpske Patrijaršije. Vaseljenska Patrijaršija je vekovima spoznavala snagu i zrelost Srpske Crkve. U tom svetlu, Crkva Konstantinopola je i dala Crkvi Srbije prvo autonomiju, a zatim autokefaliju, te da je 1219. godine u Sabornom hramu u Nikeji, Vaseljenski Patrijarh Emanuel hirotonisao za prvog Arhiepiskopa Srpskog monaha, koga mi danas znamo kao Prosvetilja srpskog, Svetoga Savu.

„Nezavisnost i zrelost Srpske Crkve su uvek kroz vekove bivale posvedočene. Veliki i Sveti Sabor održan u Kritu 2016. godine služi kao dokaz ovoj činjenici. Crkva Srbije je ispoštovala svoju obavezu prema Pravoslavnom svetu time što je u potpunosti i svesrdačno učestvovala u radu ovog važnog sve-pravoslavnog Sabora. Svjatjejši Patrijarh upućuje najzahvalnije pozdrave Njegovoj Svetosti Patrijarhu Irineju i svim Arhijerejima Srpske Pravoslavne Crkve za njihovo bratsko staranje i vernost. Zaista je, dobro i krasno – i duhovno korisno – za braću da žive zajedno!“ – poručio je Arhiepiskop Elpidoforos i podsetio da je ovo jedinstvo godinama svedočeno na mnogo načina:

„Poznato je da narod Srbije ide u Grčku radi nastavka akademskih studija, ali isto tako i da Grci idu na univerzitete Srbije. Narod Srbije i Grčke, su isto tako, kroz istoriju imali jake diplomatske veze. Mnogo puta su bivali braća u ratu, kao što je bilo za vreme revolucije protiv Otomanske Imperije. Ta revolucija je donela slobodu veroispovesti mnogim delovima Balkana. A u ne tako delokoj istoriji, Grčka Republika je podržala Srpski narod za vreme njihovog stradanja i rata 90-tih godina, a posle raspada Jugoslavije. Ta bratska veza između Grka i Srba bila je duboka i iskrena“ istakao je Arhiepiskop Elpidoforos naglasivši da je u ovom svetu teško naći bolju braću i sestre od srpskoga naroda.

„Molimo se da nam blagi Gospod podari da živimo zajedno na mnogo godina, pa i do samog drugog dolaska Gospodnjeg. Neka bi se naša bratska ljubav i saradnja nastavili i rasli u Božiju slavu i nazidavanje Crkve Hristove, molitvama Presvete Bogorodice i Prosvetitelja Srpskoga naroda, Svetoga Save, i svih svetih“ – zaključio je u svom obraćanju Arhiepiskop Amerike g-din Elpidoforos.

Arhijepiskop je na kraju liturgije naprsnim krstom odlikovao protojereja Predraga Bojovića kao nagradu za njegov pastirski trud na ukrašavanju hrama Svetoga Save. U čast velikog jubileja Srpske pravoslavne Crkve nekoliko hramova u Zapadnoameričkoj eparhiji je oslikano sa najvažnijim scenama iz života Svetog Save, a u najboljoj kalifornijskoj vinariji, čiji je vlasnik srpskog porekla, Eparhija zapadnoamerička je proizvela crveno vino po imenu “Autocephaly 1219-2019” koje se služilo tokom proslave.

Izvor: Televizija Hram