Vladika Joanikije

Vladika Joanikije bogoslužio u manastiru Svetog apostola Luke u Župi Nikšićkoj

Ime: 04.07.2020 Vladika Joanikije Zupa Niksicka; Opis: Vladika Joanikije bogoslužio u manastiru Svetog apostola Luke u Župi Nikšićkoj Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je na praznik Svetog mučenika Julijana Tarsijskog, u subotu 4. jula 2020. Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Svetog apostola Luke u Župi Nikšićkoj.

Sasluživalo je sveštenstvo i sveštenomonaštvo Eparhije budimljansko-nikšićke i Mitropolije crnogorsko-primorske uz molitveno učešće vjernog naroda.

Prije Liturgije, Vladika je u čin čteca proizveo Borislava Džakovića iz Nikšića.

Pouvačajući sabrane Preosvećeni Episkop je kazao da svakog dana treba da uzidamo po jedan kamen u građevinu svog spasenja, i taj kamen da bude lijepo obrađen i lijepo postavljen, sa najvećom pažnjom i odgovornošću pred Bogom, pred Crkvom i pred ljudima.

„Nije slučajno što se hram poistovjećuje sa cijelom Crkvom, a kada završimo gradnju hrama onda slijedi osvećenje, a to osvećenje čega je slika i šta osvećujemo? Osvećujemo sveti Presto, a preko njega osvećuje se cio hram. Presto u našem biću je srce u kojem treba da se nastani Gospod Isus Hristos“, rekao je, između ostalog, Vladika budimljansko-nikšićki Joanikije.