Vladika Joanikije

Vladika Joanikije služio je na Savindan u manastiru Đurđevi Stupovi

Ime: 27.01.2019 Vladika Joanikije Savindan; Opis: Vladika Joanikije služio je na Savindan u manastiru Đurđevi Stupovi Tip: audio/mpeg

Njegovo Preosveštenstvo Episkop budimljansko-nikšićki G. Joanikije služio je na praznik Svetog Save, u nedjelju 27. januara 2019, Svetu Arhijerejsku Liturgiju u manastiru Đurđevi Stupovi.

Sasluživalo je sveštenstvo arhijerejskog namjesništva beranskog i monaštvo Manastira sa kojima i đakon Vladimir Rumenić, koji je kao dirigent Beogradskog muškog hora, povodom svetosvaskih svečanosti, gost Eparhije.

Brojnom sabranom narodu, sveštenstvu i monaštvu praznik velikog svetitelja i prosvetitelja, arhiepiskopa prvog Save, koji je prije osam vjekova izdejstvovao samostalnost Srpske Crkve, riječima arhipastirske besjede čestitao je Preosvećeni Episkop Joanikije.

„Sjećamo se hirotonije Svetog Save u Nikeji, koju je primio od carigradskog patrijarha, to su veliki događaji u našoj istoriji. Osamsto godina trajanja Srpske Crkve, osamsto godina njenog razvitka, njenog djelovanja, plodonošenja. Sveti Sava se u tom pogledu javlja kao blagi korjen iz koga su izrasle plodonosne grane, a to su svetitelji srpski. Veliki lik Božjih ugodnika i arhijereja, sveštenika, monaha, monahinja i pobožnih vladara koji su držali nauku Svetog Save, velikih vojskovođa, branitelja našeg otačastva. Svi su oni vezani za Svetog Savu, jer je Sveti Sava učitelj svete vjere pravoslavne u našem rodu“, kazao je, između ostalog, u svojoj besjedi Vladika budimljansko-nikšićki G. Joanikije.

Na kraju praznične Liturgije Vladika je djecu, koja su se pod svodovima nemanjićke zadužbine – manastiru Đurđevi Stupovi, u velikom broju sabrala u svetom bogosluženju, kao i prethodnih godina, darivao poklon paketićima.