Sat Kula Podgorica

Vraćen krst na Sat kuli

Vraćen krst na Sat kuli

Krst koji je zbog rekonstrukcije Sat kule skinut početkom septembra, vraćen je na prvobitnu poziciju. Iz Glavnog grada navode da su postupili u skladu sa mišljenjem Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, kojim je nedvosmisleno potvrđeno da Sat kula ima status kulturnog dobra od 1957. godine, te da sve intervencije na njoj podliježu odredbama Zakona o zaštiti kulturnih dobara.

-Metalni element je privremeno uklonjen zbog konzervatorskog tretmana i vraćen je na istom mjestu, kao što smo i najavljivali od samog početka. Dakle, zakoni i tumačenje nadležne institucije, odnosno Uprave za zaštitu kulturnih dobara, jasni su u ovom slučaju i Glavni grad je postupio u skladu sa tim – saopštili su iz Glavnog grada.

Vraćanje krsta vratiće se mir u Staru varoš.

Mitropolija crnogorsko-primorska pozdravila je vraćanje krsta na Sat kulu.

– Nadam se da će se vraćanjem krsta vratiti mir među stanovnike Stare varoši. Čini mi se da se bez potrebe oko toga digla medijska buka. Hvala Bogu da je krst vraćen i pozdravljam odluku gradskih organa. Obradovali su nas pravoslavne hrišćane i nadam se sve ljude dobre volje koji poštuju sve tri vjere- kazao je za TVCG protojerej SPC Predrag Šćepanović, paroh podgorički.

Prva reakcija na vraćanje krsta na Sat kuli, stigla je od Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori koji su od početka bili protiv njegovog vraćanja, uz obrazloženje da nijedna od sahat kula, kao ni džamije i ostali objekti islamskih zadužbina nijesu imali, niti su mogli imati krst kao obilježje. Kako su naveli, nakon brojnih eksproprijacija novijeg datuma nad imovinom Islamske zajednice, prekopavanja groblja, tolerisanja kontinuiranog govora mržnje prema islamu i muslimanima i opšteg podsticanja ambijenta nesaglasja pozitivnih propisa i prakse, Islamska zajednica u Crnoj Gori nije iznenađena ponovnim postavljanjem krsta na Sat-kuli.

Izvor: Dan