Mitropolit Kosovo

Живојин Ракочевић: Данас је понижена Света Софија васкрсла у Подгорици

Име: 01. 11. 2020-ZIVOJIN RAKOCEVIC; Опис: Данас је понижена Света Софија васкрсла у Подгорици Тип: audio/mpeg

Zivojin RakocevicКњижевник и новинар Живојин Ракочевић директор Дома културе Грачаница дошао је јутрос из Грачанице да пољуби “Ђедове топле руке“ и са Газиместана донио Митрополиту Амфилохију двије шаке његове завјетне земље на којој је Митрополит одрастао једнако као у својој посној и суровој Морачи.

Испод Митрополитове епске реторике крила се чиста љубав. Данас би била мала и Света Софија да у њу стане сав овај народ који је дошао да испрати нашег Митрополита. Данас је Света Софија у Подгорици. Данас је понижена Света Софија из Цариграда васкрсла и обновила се у Подгорици. Господ је Митрополитову мудрост наградио овом новом Светом Софијом. Гледали смо данас како је велики Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици био играчка у рукама Светог Митрополита Цетињског“, каже Живојин Ракочевић.

Ракочевић додаје да је Митрополит сржна тачка покрета наде који се догодио у Црној Гори који је постао модел и образац за све Србе на развалинама Југославије.

Тај покрет наде се састоји од слободе, демократије, вјере и нације. Те четири категорије слиле су се у једну, слиле су се у Косовски завјет, слиле су се у жртву Јасеновца, слиле су се капелу на Ловћену. Три су основна животна симбола живота Митрополита Амфилохија: Косово, Ловћен и Јасеновац. И кад је нестајао из наших живота, увијек смо га налазили на тим тачкама. И кад нам је било тешко, он је непогрешиво ишао у срце проблему и уласком у срж свакога зла ослобађа од зла. Митрополит Амфилохије је Црну Гору ослободио од страха“, каже Живојин Ракочевић.

Слободанка Грдинић