Mitropolit Kosovo

Živojin Rakočević: Danas je ponižena Sveta Sofija vaskrsla u Podgorici

Ime: 01. 11. 2020-ZIVOJIN RAKOCEVIC; Opis: Danas je ponižena Sveta Sofija vaskrsla u Podgorici Tip: audio/mpeg

Zivojin RakocevicKnjiževnik i novinar Živojin Rakočević direktor Doma kulture Gračanica došao je jutros iz Gračanice da poljubi “Đedove tople ruke“ i sa Gazimestana donio Mitropolitu Amfilohiju dvije šake njegove zavjetne zemlje na kojoj je Mitropolit odrastao jednako kao u svojoj posnoj i surovoj Morači.

Ispod Mitropolitove epske retorike krila se čista ljubav. Danas bi bila mala i Sveta Sofija da u nju stane sav ovaj narod koji je došao da isprati našeg Mitropolita. Danas je Sveta Sofija u Podgorici. Danas je ponižena Sveta Sofija iz Carigrada vaskrsla i obnovila se u Podgorici. Gospod je Mitropolitovu mudrost nagradio ovom novom Svetom Sofijom. Gledali smo danas kako je veliki Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici bio igračka u rukama Svetog Mitropolita Cetinjskog“, kaže Živojin Rakočević.

Rakočević dodaje da je Mitropolit sržna tačka pokreta nade koji se dogodio u Crnoj Gori koji je postao model i obrazac za sve Srbe na razvalinama Jugoslavije.

Taj pokret nade se sastoji od slobode, demokratije, vjere i nacije. Te četiri kategorije slile su se u jednu, slile su se u Kosovski zavjet, slile su se u žrtvu Jasenovca, slile su se kapelu na Lovćenu. Tri su osnovna životna simbola života Mitropolita Amfilohija: Kosovo, Lovćen i Jasenovac. I kad je nestajao iz naših života, uvijek smo ga nalazili na tim tačkama. I kad nam je bilo teško, on je nepogrešivo išao u srce problemu i ulaskom u srž svakoga zla oslobađa od zla. Mitropolit Amfilohije je Crnu Goru oslobodio od straha“, kaže Živojin Rakočević.

Slobodanka Grdinić