Zivojin Rakocevic

Живојин Ракочевић

Живојин Ракочевић изабран за члана Комисије за истраживање убистава новинара

Управа Удружења новинара Србије изабрала је председника УНС-а Живојина Ракочевића за члана Комисије за истраживање убистава новинара, у чијем раду ово удружење учествује од оснивања 2013. године. Уз председника Комисије за истраживање убистава новинара Верана Матића и представника УНС-а из редова новинарске заједнице у Комисији је и новинар из Јагодине Бранислав Јовановић. Чланови ове комисије су и представници полиције, Безбедносно-информативне агенције, тужилаштва и Тужилаштва за ратне злочине. Избор Управе УНС-а треба да потврди Влада Србије која је оснивач Комисије, саопштио је УНС.

Комисија основана с циљем да се подстакне разрешавање убистава новинара, а УНС годинама истиче важност рада ове комисије којој је и на основу истраживања УНС-а о убијеним и несталим новинарима проширен мандат. Наиме, Влада Србије је 2018. године одлучила да се прошири надлежност Комисије на случајеве на Косову и Метохији од 1998. до 2001. године и СФРЈ у периоду од 1991. до 1995. године када су у питању убиства новинара.

Са проширењем мандата Комисије изабрани су и нови чланови који представљају Тужилаштво за ратне злочине и Службу за ратне злочине МУП-а Србије.

У мандату Комисије је и убиство 16 медијских радника који су страдали када је пројектил погодио зграду РТС-а 1999. године у НАТО агресији на СРЈ.