Zivojin Rakocevic

Živojin Rakočević

Živojin Rakočević izabran za člana Komisije za istraživanje ubistava novinara

Uprava Udruženja novinara Srbije izabrala je predsednika UNS-a Živojina Rakočevića za člana Komisije za istraživanje ubistava novinara, u čijem radu ovo udruženje učestvuje od osnivanja 2013. godine. Uz predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića i predstavnika UNS-a iz redova novinarske zajednice u Komisiji je i novinar iz Jagodine Branislav Jovanović. Članovi ove komisije su i predstavnici policije, Bezbednosno-informativne agencije, tužilaštva i Tužilaštva za ratne zločine. Izbor Uprave UNS-a treba da potvrdi Vlada Srbije koja je osnivač Komisije, saopštio je UNS.

Komisija osnovana s ciljem da se podstakne razrešavanje ubistava novinara, a UNS godinama ističe važnost rada ove komisije kojoj je i na osnovu istraživanja UNS-a o ubijenim i nestalim novinarima proširen mandat. Naime, Vlada Srbije je 2018. godine odlučila da se proširi nadležnost Komisije na slučajeve na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2001. godine i SFRJ u periodu od 1991. do 1995. godine kada su u pitanju ubistva novinara.

Sa proširenjem mandata Komisije izabrani su i novi članovi koji predstavljaju Tužilaštvo za ratne zločine i Službu za ratne zločine MUP-a Srbije.

U mandatu Komisije je i ubistvo 16 medijskih radnika koji su stradali kada je projektil pogodio zgradu RTS-a 1999. godine u NATO agresiji na SRJ.