Mitropolit Sabor Spc

Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије

Бесједа Архиепископа Амфилохија у Пећкој Патријаршији на почетку Светог архијерејског Сабора Српске православне Цркве

Име: 30.04.2018 MITROPOLIT PECKA PATRIJARSIJA; Опис: Бесједа Архиепископа Амфилохија у Пећкој Патријаршији на почетку Светог архијерејског Сабора Српске православне Цркве Тип: audio/mpeg

Митрополит Амфилохије: ,,Сабор свједочи непобједивост Христа”

 

У манастиру Пећка Патријаршија у недјељу 29. априла 2018. године, на Светој саборној Литургији, којом је почео Свети архијерејски Сабор Српске православне Цркве, окупљеним архијерејома и врерном народу се бесједом обратио Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије.

Високопреосвећени Архиепископ Амфилохије је казао да овај Сабор траје без прекида већ осам вјекова, у Светој Пећкој лаври, на Светој земљи косовској, настављајући Свето сабрање око распетога и васкрслога Христа Господа, око Тијела и Крви Његове, настављајући да свједочимо Свети Косовски завјет, који није ништа друго до продужење, наставак у бићу овог хришћанског народа, оног Новог завјета Христовог у Крви Његовој.

,,На Косову и Метохији је наш народ склопио савез са Господом у Крви Христовој, али и у крви оних који су верни Њему били, а благодарећи ћивотима Св. Стефана Дечанског и Јоаникија Девичког, благодарећи ћивотима Светих Архиепископа пећких, које цјеливамо овдје, зна се ко је овдје био и ко је остао и ко остаје за вјечност на овим Светим просторима”, казао је Митрополит и додао: ,,Док буде ових Светих ћивота нема опасности за ову Цркву, за овај Косовски завет, без обзира на оне који Косовски завет проглашавају за митологију”.

Митрополит је казао да је ,,овај Сабор свједочанство те непобедивости Христа васкрслога и распетога, непобједивости Новог завета, запечаћеног крвљу од Светога Кнеза Лазара па све до новомученика Харитона и Оливера Ивановића, који су са многим другима посвједочили својом вјерношћу Христа распетога и васкрслога”.