Mitropolit Sabor Spc

Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije

Besjeda Arhiepiskopa Amfilohija u Pećkoj Patrijaršiji na početku Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne Crkve

Ime: 30.04.2018 MITROPOLIT PECKA PATRIJARSIJA; Opis: Besjeda Arhiepiskopa Amfilohija u Pećkoj Patrijaršiji na početku Svetog arhijerejskog Sabora Srpske pravoslavne Crkve Tip: audio/mpeg

Mitropolit Amfilohije: ,,Sabor svjedoči nepobjedivost Hrista”

 

U manastiru Pećka Patrijaršija u nedjelju 29. aprila 2018. godine, na Svetoj sabornoj Liturgiji, kojom je počeo Sveti arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne Crkve, okupljenim arhijerejoma i vrernom narodu se besjedom obratio Njegovo visokopreosveštenstvo Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski G. Amfilohije.

Visokopreosvećeni Arhiepiskop Amfilohije je kazao da ovaj Sabor traje bez prekida već osam vjekova, u Svetoj Pećkoj lavri, na Svetoj zemlji kosovskoj, nastavljajući Sveto sabranje oko raspetoga i vaskrsloga Hrista Gospoda, oko Tijela i Krvi Njegove, nastavljajući da svjedočimo Sveti Kosovski zavjet, koji nije ništa drugo do produženje, nastavak u biću ovog hrišćanskog naroda, onog Novog zavjeta Hristovog u Krvi Njegovoj.

,,Na Kosovu i Metohiji je naš narod sklopio savez sa Gospodom u Krvi Hristovoj, ali i u krvi onih koji su verni Njemu bili, a blagodareći ćivotima Sv. Stefana Dečanskog i Joanikija Devičkog, blagodareći ćivotima Svetih Arhiepiskopa pećkih, koje cjelivamo ovdje, zna se ko je ovdje bio i ko je ostao i ko ostaje za vječnost na ovim Svetim prostorima”, kazao je Mitropolit i dodao: ,,Dok bude ovih Svetih ćivota nema opasnosti za ovu Crkvu, za ovaj Kosovski zavet, bez obzira na one koji Kosovski zavet proglašavaju za mitologiju”.

Mitropolit je kazao da je ,,ovaj Sabor svjedočanstvo te nepobedivosti Hrista vaskrsloga i raspetoga, nepobjedivosti Novog zaveta, zapečaćenog krvlju od Svetoga Kneza Lazara pa sve do novomučenika Haritona i Olivera Ivanovića, koji su sa mnogim drugima posvjedočili svojom vjernošću Hrista raspetoga i vaskrsloga”.