Arhimandrit Metodije

Iguman hilandarski Metodije

Besjeda Igumana hilandarskog Metodija na praznik Svetog Vasilija Ostroškog u manastiru Hilandar

Ime: 12.05.2018. HILANDARSKI IGUMAN SVETI VASILIJE; Opis: Besjeda Igumana hilandarskog Metodija na praznik Svetog Vasilija Ostroškog u manastiru Hilandar Tip: audio/mpeg

U manastiru Hilandaru Svetu Liturgiju 12. maja 2018. na praznik Svetog Vasilija Ostroškog služio je iguman srpske carske Lavre na Svetoj gori, visokoprepodobni arhimandrit Metodije, uz sasluženje bratije i učešće mnogobrojnih vernika, a sabranje je upriličeno u slavu Gospoda i čast Svetog Vasilija Ostroškog, koji je i sam, u svoje vrijeme (17. vek), živeo godinu dana u Hilandaru, posećivao svetogorske manastire i skitove i poučavao se od tadašnjih atonskih pustinjaka.

Molitveno sabranje imalo je svoj produžetak u prazničnoj trpezi ljubavi u punoj Hilandarskoj trpezariji Sv. kralja Milutina, gde je među brojnim gostima bila i grupa od trideset poklonika agencije SPC Dobročinstvo koja više puta godišnje vodi vernike u Hilandar, pa tako i o prazniku Svetog Vasilija.

Iguman Metodije je tokom praznične trpeze istakao da je glavna osobina velikog podvižnika Sv. Vasilija – trpljenje, da je on trpeo stradanja od tadašnjih turskih gospodara, ali i da su mu bila još teža stradanja od njegovih sunarodnika, zbog čega ga je Gospod i proslavio dajući mu silu čudotvorstva.

Na tonskom zapisu blagodarimo Radiju ,,Slovo ljubve”

Radio