Branka Bešević Gajić

Branka Bešević Gajić: ,,Za umjetnost je potrebna sloboda koje, nažalost, u ovom vremenu karantina i izolacija, nema“

Ime: 14. 07.2020 Milojev dar Branka Basevic-Gajic; Opis: Branka Bešević Gajić Tip: audio/mpeg

Premijera igranog filma “Milojev dar” inspirisanog podvigom junaka Miloja Nikolića odložena je do daljnjeg zbog situacije izazvane pandemijom korona virusa, kazala je za Radio “Svetigoru“ naša višestruko nagrađivana filmska rediteljka Branka Bešević Gajić.

 

Počev od novembra 2018. godine pa sve do aprila 2019. godine, filmska ekipa snimala je na lokacijama Donje Orovice, Ljubovije, Vrh polja, Krupnja, na granici Srbije i BIH igrani film “Milojev dar” koji je zasnovan na istinitim činjenicama, po scenariju Vladimira Đorđevića i u režiji Branke Bešević Gajić.

Igrani film inspirisan je istinitim događajem, ovo je priča o podvižniku i junaku Miloju Nikoliću. Radnja je smeštena u 1913. godinu. Nakon ranjavanja kapetana Radivoja Radosavljevića u Drugom balkanskom ratu, jedini način da kapetan preživi bio je da se presadi parče tuđe sveže kože.

Miloje iako je ležao u bolnici i sam ranjen, setivši se značaja i uloge svojih vojnih starešina u teškim ratnim trenucima, kada su nada i oči potčinjenih bile upravljene na njih odlučio je da počini još veće junaštvo.

Film je nastao u produkciji MS-Film Production

Pisac i scenarista: Vladimir Đorđević
Producenti: Zarija Vasić i Mile Stančić
Reditelj: Branka Bešević Gajić
Direktor fotografije: Mile Stančić
Kompozitor: Milinko Ivanović
Montaža: Nevena Jovanović
Maska: Jelena Milić
Snimatelj zvuka: Dušan Krsmanović

Uloge: Vladimir Jocović, Ivan Vučković, Jelena Vukićević, Marija Masal, Dejan Tončić, Bora Nenić, Nikola Knežević, Radomirka Šarić, Dragoslav Ilić, Ivan Ćirić, Zarija Vasić, Vladimir Đorđević, Stevan Zdravić, Stevan Veličković, Todor Trifunović, Stojan Gajić, Zora Vasiljević, Baćko Bukumirović, Aleksandar Đurđev, Nenad Tešmanović, Aleksandra Ilić, Milica Stefanović, Jana Vasić, Jovan Vasić i drugi.

Djeca na filmu: Luka Knežević, Lena Stančić, Vuk Gajić, Lazar i Sara Tešmanović. U toku su pregovori sa distributerskim kućama iz regiona koje su pokazale veliki interes.

Branka Bešević Gajić završila je i rad na filmu posvećenom manastiru Tumane o čemu je govorila za slušaoce našeg Radija, osvrćući se i na aktuelnu zdravstvenu i političku situaciju u Srbiji.