O.momo Krivokapic

Čija je „naša“ Bokeljska mornarica: Izjave oca Moma Krivokapića i Mladena Stankovića

Ime: 02 03 2018 bokeljska mornarica; Opis: Čija je „naša“ Bokeljska mornarica Tip: audio/mpeg

Hrvatska definitivno ne odustaje od zahtjeva da Bokeljsku mornaricu iz Kotora proglasi za kulturno dobro hrvatskog naroda, o čemu svjedoči sve veći diplomatski pritisak iz te zemlje kojim želi da se ospori pravo Crnoj Gori da samostalno kandiduje Bokeljsku mornaricu za nematerijalnu baštinu Uneska.

Posebno je upadljiva i tvrdnja hrvatske strane da oko 60 odsto ukupnog kulturnog blaga Crne Gore pripada hrvatskom narodu, što budi određenu sumnju da Zagreb osim kulturnih potajno gaji i druge aspiracije.

Bokeljska MornaricaS tim u vezi je sasvim nedavno je hrvatska poslanica u Evropskom parlamentu Marijana Petir izjavila: „Kao hrvatska zastupnica u Evropskom parlamentu, koristim instrumente koji su mi na raspolaganju i zato sam odmah reagovala u Evropskoj komisiji kada je do mene došla vijest kako je Vlada Crne Gore odlučila Bokeljsku mornaricu, najstariju pomorsku instituciju na svijetu, samostalno bez Hrvatske uvrstiti na Uneskov popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Reagovala sam jer je Bokeljska mornarica nematerijalno kulturno i duhovno nasleđe Katoličke crkve i Hrvata, koji su u Boki Kotorskoj autohtoni narod“.

„Za Boku se danas kaže da je razglednica Crne Gore, a kako i ne bi bila kada se više od 60 odsto kulturnog blaga Crne Gore nalazi upravo, u jednom, kako kažu oni koji Boku poznaju bolje od mene, najljepših zaliva svijeta. Ovo blago je gotovo stopostotna ostavština hrvatskog naroda“, dodala je Petir…

Komentar ove vijesti dali su nam protojerej-stavrofor Momčilo Krivokapić kao i jedan od urednika stranice facebook.com/pomorstvo Mladen Stanković.